Jørn Hoel under en kor-aksjon med Aksjonsgruppa Palestina på operataket i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB
Jørn Hoel har fått hatmeldinger i mailboksen etter at han bestemte seg for å synge ut i kor mot Israels deltakelse i Eurovision.
Norske artister og andre kunstnere har som vanlig engasjert seg mot Israel og jødene, og denne gangen i praksis til fordel for den islamistiske terrorgruppen Hamas.
Aksjonen skjedde ved at artistene dannet et kor og «sang ut mot Israel».
Document omtalte nylig denne aksjonen, da den fortsatt var på planleggingsstadiet, se artikkel under.
Jørn Hoel er en av frontfigurene, og sa blant annet dette:
– Det er så vanskelig å snakke om dette. Rett og slett fordi det er så drøyt det som skjer i Gaza nå. Det er ikke til å forstå at verden ikke reagerer mer på dette, sier Jørn Hoel.
Jørn Hoel ønsker å understreke at dette ikke har noe med jødehat å gjøre.
Nå kan han imidlertid berette at han har mottatt hatmeldinger per mail.
Hatmeldinger bekymrer artistveteranen lite, men Hoel sier til NTB at han forstår at andre artister ikke våger å stå på barrikadene:
– Det er myndighetene og EBU som må stå opp og si at dette ikke går. Da hadde det vært enklere for artistene å stille seg bak det.
538 norske artister har ifølge Aksjonsgruppa for Palestina, som står bak, signert et opprop som krever at Israel utestenges fra årets Eurovision Song Contest for sine angivelige vedvarende brudd på folkeretten i forbindelse med Gaza-krigen.
NTB-Gitte Johannessen melder om saken.
Opp av sofaen
Tirsdag stilte et 20-tall av artistene opp på Operataket i Oslo – blant dem Jørn Hoel, Daniel Kvammen, Chris Medina, Malin Pettersen, Fieh og Nosizwe. Sammen sang de Richard Nordraaks dikt « Til ungdommen ».
– Det var en fin følelse, og jeg er glad for at jeg gjorde det. Jeg har aldri sunget «Til ungdommen» før, og det er en sinnssyk sterk tekst. Det føltes godt å samle iallfall noen til å gjøre dette. Det er viktig å komme seg ut av sofaen og stille opp når noe skjer som man mener er uriktig. Jeg beundrer alle som er ute og demonstrerer, sier Jørn Hoel.
Jørn Hoel mener at Melodi Grand Prix er ment å «spre glede og smil og latter og diskusjoner hjemme om hvilke låter man liker best».
– Det er trist at Israel blir med når de holder på med det mange kaller folkemord. Det føles ikke riktig at de får dekke seg bak et slikt type program, sier Hoel, som tror mange artistkolleger føler det samme.
Han har ikke ofte stått på barrikadene. Men etter å ha sett i månedsvis på det som skjer, i medier som dekker det på en helt annen og tettere måte enn tidligere i denne mange tiår lange konflikten, følte han det ble «for drøyt» å tie om det – ikke bare som artist, men som menneske.
– Fin reaksjon
Tidligere har Jørn Hoel stilt opp på ulike konserter til lignende formål, men nå har han gått mer aktivt ut enn noen gang før. Det har også gitt sitt utslag på konsertene som Hoel og hans gamle makker Steinar Albrigtsen har turnert med siden januar.
– Vi spiller blant annet « Inkululeko », skrevet mot den daværende apartheiden i Sør-Afrika, og som er blitt høyst aktuell i nye kriger. Vi gjør også « Dance Of The Wounded Birds », som jeg skrev med R.C. Finnegan på 1990-tallet, og som tar for seg folkemordet på Balkan. – Den er dessverre enda mer aktuell nå, med sin tekst om at ingen snakker høyt om det, sier Hoel.
Han mener han føler «en fin reaksjon» blant publikum når de får forklart bakgrunnen for at han og Albrigtsen spiller dem nå, og hvorfor de betyr noe.
Han sier ikke noe om hvordan han aksjonerte og hvilke sanger han sang etter at det bestialske terrorangrepet på uskyldige israelere fant sted den 7. oktober.
Les også:
Et tjuetalls norske artister i sangaksjon mot Israels deltagelse i Eurovision
Bestill fra Document i dag:
Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!
Husk å støtte Document: