Rundt 60 % av partnerdrap er utført av innvandrere, som oftest gjerningsmenn som kommer fra land hvor respekten for kvinner er svært lav og æreskulturen står sterkt. Uttalelser fra Støre, NRK og andre involvert i kommisjonen er en hån mot ofrene og deres familier på Torpo og Nes.
1. påskedag kan vi lese på NRK at regjeringen tar grep og etablerer kommisjonen for partnerdrap. Statsministeren er bekymret:
– 21 mennesker har så langt i år blitt drept i Norge – over halvparten av noen i nær relasjon.
– Dette med vold i nære relasjoner må vi ta på aller største alvor. Partnerdrap, det er et fryktelig ord, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Det har vært flere familiedrap enn «vanlig» så langt i år, senest for en uke siden, skriver NRK:
– En mann i Hallingdal er siktet for å ha drept kone og to barn før han tok sitt eget liv. Nå skal det jobbes mer målrettet for å hindre liknende saker.
Støre forteller at rekrutteringsarbeidet til kommisjonen er i gang og at den skal studere eksempler på hva vi har hatt bak oss av lignende tilfeller:
– Det handler om å forstå mer av hva som kan gjøres for å forebygge og gi oss mer kunnskap. Så skal vi fremme et lovforslag for det, slik at vi får ordentlig tilgang til personopplysninger og får den ordentlig etablert i samfunnet.
Er partnerdrap et samfunnsproblem i Norge? spør NRK.
– Når jeg hører om det som skjedde i Torpo – ja, det er et samfunnsproblem. Vi hadde flere drap i fjor enn i forfjor. Det uroer meg veldig. Partnerdrap, det er et fryktelig ord. Vi må stille oss noen spørsmål.
Tragedien i Nes var ikke en gang partnerdrap
NRK fortsetter å sette søkelyset på tragedien i Hallingdal, og nevner også drapene i Nes. Drapssakene som var feid under teppet for lenge siden, nevnes ikke.
De vil ha det til at det er typisk norsk å drepe sin familie.
– I januar ble to kvinner og et barn funnet døde i et hus i Nes. Deres far og bestefar, som tok sitt eget liv, er siktet for drapene.
– Forrige lørdag ble fire personer funnet døde i bygda Torpo i Hallingdal. Politiet siktet raskt en 59-åring for drap på kona og deres to barn.
Familien i Torpo har ikke en gang rukket å gravlegge sine kjære, mens en familie i Skogbygda i Nes sitter igjen i dyp sorg.
Like ille er det at tragedien i Nes ikke kan regnes som partnerdrap, da denne type mord defineres som drap på ens egen partner.
Det finnes drapsmenn blant oss, men vi er ikke vant til at nordmenn dreper sine egne på denne måten. De er en av oss, og vi sørger med dem.
Som kollegene til Sindre i Torpo sa: – Ord blir fattige.
282 sider med tåkeprat fra byråkrater uten ansikter
Direktør i Statens sivilrettsforvaltning, Siv Hallgren, sier at det denne kommisjonen skal gjøre, er å undersøke saker hvor det har vært et partnerdrap, og særlig i hvilken grad paret eller familien har vært i kontakt med myndighetene for øvrig.
Leder for voldsseksjonen i Kripos, Sigurd Andreas Moe, sier at det er litt tidlig å si hva dette kan skyldes. Han er bekymret over antall partnerdrap sammenlignet med tidligere år.
Men heldigvis skal de dykke inn i tingene og se om de finner en årsakssammenheng, ifølge Moe.
Har de mistet korttidshukommelsen? Regjeringen har allerede hatt en kommisjon for partnerdrap, og det var bare for et år og tre måneder siden.
15. desember 2022 publiserte Justis- og beredskapsdepartementet en rapport fra Partnerdrapsutvalgets utredning med tittelen «Varslede drap?»
Den er på 282 sider og er en studie i seg selv.
282 sider med tåkeprat fra byråkrater uten ansikter som trår på eggeskall rundt elefanten i rommet. Men når de har muligheten til å bruke nordmenn som syndebukk, kaster de all anstendighet, anonymitet og sunn fornuft ut med badevannet.
En rask gjennomgang av noen av hovedpunktene i rapporten avslører at myndighetene igjen har sviktet på alle hold. Selv om de kom frem til mange av årsakene til partnerdrap, har de hverken kunnet forebygge eller hindre at slike drap skjer.
Rundt 60 % av partnerdrapene er utført av innvandrere
VG-journalistene Anne Stine Sæther og Anders Sooth Knutsen har dokumentert partnerdrap i Norge i perioden 2000–2024. De oppdaterer listen når det skjer nye drap. Ingunn fra Torpo er på listen.
Med en to siders rapport har de satt søkelyset på et problem som Partnerdrapsutvalget gjør alt for å skjule i en utredning på 282 sider.
Per-Willy Amundsen tok for seg VGs rapport i en kommentar i Nettavisen i januar 2024. Det var før FrP-politikeren ble kastet til løvene og utstyrt med munnkurv. Amundsen skrev:
– Drøyt 60 prosent av alle partnerdrap de 10 siste årene er begått av innvandrere fra ikke-vestlige land. Overser man dette, vil man aldri evne å sette inn tiltak som fungerer.
– Majoriteten av partnerdrap begås av menn som kommer fra land hvor respekten for kvinner er svært lav og æreskulturen står sterkt. Allikevel blir kulturell bakgrunn nesten aldri et tema eller gjenstand for debatt i saker om partnerdrap.
Amundsen trekker frem Debatten på NRK i januar, hvor ingen av forskerne, politiet, aktivistene eller politikere nevnte den ekstreme overrepresentasjonen blant innvandrere i partnerdrapene før han påpekte elefanten i rommet.
Utviklingen de siste årene viser at etniske nordmenn stadig begår en mindre andel av partnerdrapene, mens andelen partnerdrap begått av innvandrere fra ikke-vestlige land øker, skriver han videre.
I Debatten sa justisminister Emilie Enger Mehl at det viktigste er å se på sosioøkonomiske forhold og trangboddhet, da dette kan føre til vold og partnerdrap, ifølge henne. Amundsen skriver:
– Å hevde at trangboddhet er en viktig faktor for partnerdrap, mener vi nærmest er en hån mot ofrene.
Det kan vi være enig i. Likeså er det en hån mot ofrene og deres familier i Torpo og Nes når de forferdelige drapene er de eneste som blir trukket frem som eksempler på partnerdrap.
Slike drap begås som oftest av menn som kommer fra land hvor respekten for kvinner er svært lav og æreskulturen står sterkt.
Kjøp «Europas underlige død» her.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!