Forskning viser at både de som drikker lettbrus og de som drikker sukkerbrus, selv i små mengder, har mye større risiko for hjerte- og karsykdom enn dem som ikke drikker brus.
Ernæringsbiolog og høyskolelektor Marit Kolby sier at de som tror at lettbrus er sunnere enn sukkerbrus, tar feil.
– Effekten ser faktisk ut til å være litt større hos dem som drikker lettbrus. Vi ser også at personer med diabetes som drikker lettbrus, ikke har bedre blodsukkerregulering enn dem som drikker sukkerholdig brus, forklarer Kolby til ABC Nyheter.
Hun er tydelig på at helsepersonell, basert på disse funnene, bør være helt tydelige på at det er vann som skal være vår tørstedrikk.
– Det er direkte uansvarlig når leger frikjenner konsum av store mengder lettbrus daglig, slik vi har sett eksempler på i mediene, sier hun.
En av dem Kolby sikter til, er professor ved institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken på Oslo universitetssykehus, Kjetil Retterstøl.
Retterstøl mener at lettbrus er vann tilsatt smak.
– Den biologiske effekten av å drikke lettbrus er som å drikke vann. Og det eneste som tar skade av det, er tennene, sier han til TV 2.
Til dette har Kolby følgende kommentar:
– Det sentrale her er ikke om to fagpersoner er «enige». Det sentrale er at studier som har undersøkt inntak av lettbrus og sukkerbrus, sammenlignet mot dem som ikke drikker brus, ikke støtter at lettbrus er et bedre alternativ. Da bør vi ikke lenger hevde at det er et godt alternativ å bytte til lettbrus.
En ny internasjonal studie publisert i Journal of the American Heart Association viser at det var ti prosent større sannsynlighet for atrieflimmer hos gruppen som drakk lettbrus sammenliknet med dem som drakk brus med sukker.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere advart mot bruk av kunstig søtning. Inntak av kunstig søtning kan være skadelig på sikt, ifølge organisasjonen.