Det britiske parlamentet. Foto: AP Photo/Kin Cheung
Den britiske regjeringen ser seg om etter løsninger for å bli kvitt avviste asylsøkere som fortsatt er i landet. Nå vurderes det å betale dem for å reise til Rwanda.
I Storbritannia er myndighetene stadig mer maktesløse og oppgitte over de mange asylsøkerne som oppholder seg i landet, selv etter at de har fått sine asylsøknader avvist.
Man blir rett og slett ikke kvitt dem, og det er et problem både politisk, økonomisk, sosialt og ikke minst med tanke på den kriminalitetsutviklingen man ser i Storbritannia.
Nå vurderer myndighetene en ordning for å sende folk som har fått avvist asylsøknadene sine, til Rwanda mot betaling.
NTB-AFP melder om saken.
Planen kommer på siden av regjeringens eksisterende problemer med å gjennomføre en omstridt plan for å sende asylsøkere til Rwanda mens søknadene deres blir behandlet, melder The Times.
Rwanda er åpenbart landet som skal få Storbritannia ut av denne knipen, i hvert fall er det slik på politikernes tegnebrett.
Denne sistnevnte planen ble først lagt fram i 2022, men har siden støtt på en rekke juridiske problemer. I fjor konkluderte den britiske høyesteretten med at å sende asylsøkere til Rwanda er ulovlig i henhold til folkeretten, noe regjeringen nå prøver å finne en vei rundt.
Men tidligere i år inngikk de en separat avtale med Rwanda om å sende folk hvis asylsøknad allerede har blitt behandlet, og avvist, til landet mot betaling, skriver avisen.
De som frivillig reiser til Rwanda, vil da få utbetalt opp mot 3000 pund, litt over 40.000 kroner.
Det er naturligvis en del penger for de fleste det her er snakk om. Men samtidig er det mange av dem som ser sitt opphold i Storbritannia som et endelig mål på en svært lang reise, det er her de vil være for resten av livet.
I mange tilfeller har de slektninger og venner som har reist før dem, og allerede har slått seg til i Storbritannia.
Da skal det mye, og antagelig mer enn en slik sum som her nevnt, for å få dem til frivillig å reise til et land langt nede i Afrika. De vet hvilken lang og tung prosess det vil være for å komme seg opp til Storbritannia nok en gang.
Men myndighetene synes det er et forsøk verdt:
– Vi utforsker muligheten for frivillig omplassering for de som ikke har rett til å være her, til Rwanda, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet
Resultatet kan bli skuffende.
Les også:
Støtt Document:
Gode bøker fra Document! Bestill i dag: