Politiet i Trondheim glatter over to grove tilfeller av ungdomskriminalitet den siste uken. Knivstikkerne og ranerne tilhører ifølge politiet et «begrenset miljø» som de følger med på, er budskapet.
Først ble en gutt i slutten av tenårene knivstukket i magen tidlig på ettermiddagen utenfor restauranten Napoli i Kongens Gate. Dette skjedde for en uke siden. To mindreårige gutter og to menn ble tatt av politiet senere samme dag.
Knivstikking i Trondheim, politiet leter etter gjerningsperson
Lørdag ettermiddag ble tre personer pågrepet mistenkt for å ha ranet en mindreårig gutt i en parkeringskjeller under en Kiwi-butikk.
Lokalavisen Nidaros har snakket med politiet i kjølvannet av de to hendelsene.
Det skal ifølge politiet dreie seg om en «konflikt i et bestemt miljø», som altså er «begrenset». De sier ikke noe mer om hvilket miljø det er snakk om, bortsett fra at det ikke er et organisert gjengmiljø.
Om dette implisitt tyder på at det er snakk om et mer uorganisert gjengmiljø vites ikke. Ingen andre signaler om hvilket miljø det gjelder oppgis.
– Ikke hverdagskost
Samtidig som politiet prøver å berolige publikum, legger de ikke skjul på at utviklingen går i feil retning.
Jan Erik Mihle, leder for forebyggende avsnitt ved Sentrum politistasjon sier at det er oppsiktsvekkende at de to hendelsene skjedde i sentrum midt på ettermiddagen.
– Det er bekymringsverdig at det skjer så åpent. Og så er det klart at et ran rett ved en dagligvarebutikk på en lørdag ettermiddag heller ikke er hverdagskost for byen.
To av de de som er pågrepet for ranet er under 18 år. Noe senere ble en mann i 30-årene arrestert og siktet i samme sak, etter en bevæpnet politiaksjon.
Grunnen til bevæpningen var ifølge jourhavende hos politiet «historikken knyttet til vedkommende».
Forebygging og straff
Mihle forteller at politiet jobber langs to spor overfor det «bestemte miljøet», både med forebygging og straffesaker. Særlig overfor de som er under 18 blir det visstnok forebygget en del, i samarbeid med kommunen og guttenes foresatte.
Guttene det er snakk om sliter med impulskontrollen:
– Uoverensstemmelser kan oppstå mellom enkeltpersoner som har hver sin flokk rundt seg. Det kan også oppstå interne konflikter mellom kamerater. Det stikker ikke nødvendigvis dypere enn det, men noen ganger blir det såpass mye konflikt at det ender opp i voldsutøvelse.
Markant økning av vold blant unge
Avisen Nidaros har fulgt utviklingen. I november i fjor skrev de at tallet på anmeldelser mot mindreårige (+) øker jevnt, noe som ble bekreftet av en bekymret stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon. Politiet må nå ha søkelys på barn i 13-årsalderen.
– Vi ser at voldsutøvelsen blant unge er i en markant økning. Det er bekymringsfullt, sa Nordtvedt.
Bekymringen fortsetter hos Mihle ved forebyggende avsnitt:.
– Det handler om å bygge opp voldskapital. Bilder av replikavåpen, kniver og knokejern deles i sosiale medier. Det handler om å skape frykt.
Taushetskulturen i ungdomsmiljøet gjør det vanskelig å etterforske.
– Mange tør ikke å anmelde eller prate med politiet. De stoler ikke på at det offentlige, og de voksne, klarer å beskytte dem godt nok.
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som ebok.