Felles for Norges største byer er at stadig yngre mennesker, under kriminell lavalder, begår alvorlige lovbrudd. Dette melder Dagsavisen.
Bakmenn bruker de unge bevisst, kjøper dem med mobiltelefoner, dyre klær eller gir dem penger for å begå lovbrudd, vel vitende om at de ikke kan straffes.
«Jeg mener at det aller viktigste vi kan gjøre, er å sørge for at skolen ser alle barn og klarer å løfte dem. Uansett hvilket nivå de er på. Der har vi hatt utfordringer de siste årene». Dette uttaler Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).
«Vi er også nødt til også å sørge for at barn uavhengig av foreldrenes inntekt får mulighet til å delta på fritidsaktiviteter, for det er også en arena for mestring. Det at de får til noe gir økt selvtillit og styrker selvbildet. Da kommer også mulighetene. Mulighet til å få seg jobb og dermed tjene penger på lovlig måte», sier han.
Oslos byrådsleder «bønnfaller» regjeringen om hjelp til å bekjempe økende kriminalitet
KS’ (kommunesektorens interesseorganisasjon) Storbynettverket består av politisk ledelse i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Bærum og Drammen – sammen med politisk ledelse i KS.
Denne uka var representanter fra disse kommunene hos barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og statssekretær Sigve Bolstad (Sp) i Justisdepartementet.
Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg innrømmer overfor Dagsavisen at det er stadig mer voldskriminalitet som begås av ungdom, og at volden blir grovere. Dette betyr at flere får livet ødelagt, både ofrene og de som begår volden, mener han.
«Dette er et stort og økende problem i Oslo. Når barn og unge ikke har mulighet til å delta på fritidsaktiviteter, når de ikke får utdanning eller jobb, så får de ikke de samme mulighetene som alle andre. Da ser vi at mange finner fellesskap i utenforskap. Dette er kanskje den største utfordringen Oslo som bysamfunn står overfor, og det bekymrer meg».
Byrådslederen mener at Oslo trenger flere politiressurser. «Jeg mener det er veldig alvorlig at politiets ressurssituasjon blir dårligere samtidig som oppgavene deres blir flere. Trygghet koster».
Mange norske kommuner rapporterer nå om økende vold på gatene og i skolene.
Statsråd Kjersti Toppe var fornøyd med hva hun fikk ut av møtet med kommunene.
«Det var et veldig bra møte, og det viser at utfordringene er de samme i alle storbyer i Norge, og det er et stort problem. Og dette er noe jeg og regjeringen tar på stort alvor», uttaler statsråden.
«Felles for alle kommunene var at de tok opp levevilkår og hva som er viktig for å skape god oppvekstvilkår. Det er jo innlysende, men er utrolig viktig i det forebyggende arbeidet», sier Toppe.
Er straffetiltakene strenge nok?
«De er ulike ting man kan gjøre. Men det er veldig viktig med tidlig innsats. At man kan komme inn tidlig, før det har fått utvikle seg. Det andre er at barnevernet må tidlig inn med tilbud der det er naturlig».
Multikulturelle Drammen er en av byene som har problemer med ungdomskriminalitet og vold. Her har gjenger til tider terrorisert annen ungdom.
«Det er mange muligheter og utfordringer her. Det jeg har vært veldig opptatt av, er bistandsplikten fra statlig myndighet på Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet). Vi mangler institusjonsplasser for dem som har spesielle, tunge behov. Her er det ikke generelt forebyggende arbeid som må til. Her er det folk som har store behov, og som trenger nøye oppfølging. Og de trenger institusjonsplasser som er tilpasset», sier ordfører Kjell Arne Hermansen (H).
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.