Sokrates, Glyptoteket, München. Foto: Document.

Nå skal jeg skrive noe riktig ubehagelig.

Alle kan hoppe av i tide.

Det som får meg til å ta tastaturet fatt, er en bemerkning fra en gammel Facebook-venn. I anledning Googles søkeportal Gemini anfører han at makthaverne alltid har bestemt hva som er sant. Geminis frisering av historien er derfor ikke noe nytt.

Det er det heller ikke hvis vi ser på totalitære regimer som det bolsjevikske, nazistiske eller maoistiske. Her fantes det ingen annen sannhet – og det vil si historisk sannhet – enn den som diktatorene egenmektig bestemte.

Men ser vi på den vestlige verden, var situasjonen en gang en annen.

Tillat meg en personlig beretning – ikke fordi min person betyr noe særlig, men fordi jeg er en av de få som kan huske de tider da verden var annerledes. Og om ikke så mange år er det ikke flere igjen av oss.

Da jeg begynte å studere historie ved Aarhus-universitetet i 1962, møtte jeg lærere som man ofte kunne være uenig med om tolkningen av historiske begivenheter og årsakssammenhenger. Men selv ikke de mest kritiske studentene kunne tvile på at de historiske kjensgjerningene som professorene fortalte om, stod til troende. Ingen mistenkte noen for å ha diktet opp hendelser som ikke hadde funnet sted.

I yngre dager var jeg medforfatter og senere eneforfatter av en rekke lærebøker i verdenshistorie for gymnaset. Den gangen var jeg marxist, og det bærer bøkene selvfølgelig preg av, men meg bekjent har ingen sådd tvil om de historiske dataene jeg baserte min fremstilling på. Man kunne være vilt uenig i mitt utvalg av begivenheter og min tolkning av dem, men det er noe annet. I dag ville jeg ha skrevet en annen verdenshistorie, men jeg ville fremdeles forholdt meg til de historiske faktaene som jeg bygget på for snart 50 år siden.

Med den kunstige intelligensen står Vesten i en radikalt annerledes situasjon, idet algoritme-styrerne kun ved å knipse med fingrene kan trylle frem begivenheter som aldri har funnet sted og begrave det som faktisk har skjedd.

Og hvis nogen tviler på at Vestens stadig mer fanatiske og maktsyke venstreside vil ty til massiv historieforfalskning, er det noe alvorlig galt med dem.

 

Skjermdump: Google Gemini.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.