Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Det har vært langt mellom lyspunktene for Sp og partileder Vedum i senere tid. Den siste målingen i Nettavisen gjorde bildet enda mørkere.
Senterpartiet fikk seg en ny smell i Nettavisens februarmåling fra InFact. Partiet falt to prosentpoeng, til svake 5,8 prosent.
Det er et sørgelig resultat for et parti som for bare et par år siden snuste på verdier omkring 20 prosent og snakket om å gå for partileder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister.
Document omtalte hele den nyeste målingen, der også INP fikk en nedtur, se artikkel under.
Analytikerne klør seg i hodet og spør seg hva som er årsaken til Sp-nedgangen.
– Det kan tenkes at det er en form for negativ Borch-effekt her. Hun har vært en kommende stjerne i Senterpartiet, som er blitt omtalt som en mulig arvtaker etter Vedum, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.
Målingen er foretatt to uker etter at Senterpartiets statsråd Sandra Borch gikk av etter at avsløringer knyttet til hennes masteroppgave.
Mer enn halvert
Senterpartiets fall er oppsiktsvekkende, og det later til å vedvare over tid. Resultatet i den nye målingen er mer enn en halvering fra stortingsvalgresultatet for to år siden, da partiet fikk 13,5 prosent av stemmene. Hadde dette vært valgresultatet, ville partiet ha mistet hele 19 av sine 28 stortingsrepresentanter.
– Senterpartiet klarer innimellom å stabilisere seg, men så går det noen uker, og så går de tilbake igjen. Man sliter med noe grunnleggende, fordi de ikke klarer å snu det, sier valgforsker Marthinsen til Nettavisen.
– De er for så vidt nede på sitt vanlige nivå, og det som var vanlig før de gikk kraftig fram. Men det er jo en halvering og vel så det sammenlignet med forrige stortingsvalg, sier Marthinsen.
Han kommenterer hva kan ha å si for partiet ved valget i 2025:
– Det ligger jo an til et ras blant representantene hvis Senterpartiet ikke klarer å komme tilbake innen neste år.
Sp kan stå igjen temmelig ribbet for innflytelse. Ikke bare ligger partiet an til å miste regjeringsposisjonen, men også på Stortinget vil Sp gå fra å ha betydelig makt til å få en marginal rolle.
– Økonomien kan hjelpe
Valganalytikeren sier likevel at det kan være et visst lys i tunnelen for Senterpartiet.
– De har sagt at det vil komme et vendepunkt i økonomien. Den muligheten man har, er nok at det snur økonomisk, og at vi begynner å se tendenser til at det begynner å gå nedover med renta og at prisene går ned. Det tror jeg er noe som kan hjelpe regjeringen, sier han.
Hans optimisme på vegne av Sp er likevel nokså betinget:
– Men foreløpig i 2024 er det ikke noe som tyder på at det er et vendepunkt på gang opinionsmessig for regjeringen.
Sp: – Vi jobber hver dag
De svake tallene gjør naturlig nok inntrykk i Senterpartiets organisasjon. Det er ingen god følelse å være del av et politisk prosjekt velgerne flykter fra. Det er en følelse man trolig deler med blant annet MDG.
Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim mener det handler om å legge enda mer trykk på partislagordet om å «ta hele Norge i bruk»:
– Dette er en tilbakemelding om at vi må gjøre mer for hele Norge, sier Tvinnereim til Nettavisen.
Hun legger til:
– Vi trenger mer utvikling og verdiskaping. Halvert makspris på distriktsflyvninger, halvert barnehagepris over store deler av landet og en mer praktisk skole er satsinger vi får på plass i år. Så jobber vi hver dag for å gjøre enda mer for et levende Norge.
Etter mer enn to år i regjering vil mange velgere mene at det begynner å haste med å omgjøre mer av partiets hjertesaker til praktisk politikk.
Les også:
Bestill fra Document i dag:
Kjøp flere gode bøker fra Document!
Husk å støtte Document: