Diamantprisene faller mens syntetiske diamanter, kunstig fremstilt i et laboratorium, blir mer vanlige. Dette melder New York Post.
Etterspørselen faller fordi forbrukerne bruker mer penger på reiser og opplevelser og mindre på luksusvarer.
Men de billigste steinene blir også utfordret av syntetiske – det vil si laboratorieproduserte diamanter – som for tida gjør et stort inntog i markedet.
Diamantgiganten De Beers kuttet prisen på sine dyrebare steiner midt i et fallende salg ettersom nyforlovede par i økende grad velger billigere laboratoriefremstilte edelsteiner.
En- og tokarat-steinene, som ofte brukes i de billigste gifteringene, opplever nå betydelige prisfall i USA. Det skriver Bloomberg.
Laboratoriediamanter er vanligvis 60 % til 85 % billigere enn utvunnede diamanter fordi det er mer kostnadseffektivt å lage dem. Den møysommelige prosessen med å trekke ut naturlige diamanter fra jordskorpa koster mye mer tid og penger.
Ifølge den London-baserte gullsmeden Queensmith koster en gjennomsnittlig, en-karats laboratoriefremstilt diamant omtrent 1.290 dollar, mens en naturlig diamant med samme vekt vil koste omtrent 10.000 dollar.
Naturlige og syntetiske diamanter er nesten umulig å skille fra hverandre med det blotte øye. Naturlige diamanter dannes hundrevis av kilometer under jordas overflate, i mantelen. De er sjeldne, og koster store summer å grave ut.
Syntetiske diamanter kan derimot lages i et laboratorium på bare noen få uker. Kjemisk produserte diamanter er både billigere og bedre for miljøet.
Så langt har ikke syntetiske diamanter for alvor truet de aller største og dyreste edelsteinene, som er spesielt populære i Asia. Deler av bransjen frykter derimot at diamantmarkedet står overfor en utfordring som kan endre markedet for alltid.
I de siste ti årene har laboratorieskapte diamanter stadig vokst i popularitet. En av dem som tidlig kom på banen var den danske smykkegiganten Pandora.
I dag lager Pandora kun kjemisk fremstilte diamanter. Til avisen Berlingske kommenterer selskapets administrerende direktør Alexander Lacik at «en diamant er en diamant», uansett hvor eller hvordan den ble skapt: «En diamant er 100 prosent karbon, og det spiller ingen rolle om den er gravd opp fra bakken eller om den er laget i laboratoriet vårt», sier Lacik.
Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!