Frankrikes statsminister Élisabeth Borne går av som den første av flere ventede utskiftninger i regjeringen. Trolig vil arvtakeren hennes utpekes tirsdag.

Ifølge NTB-AFP-Reuters skyldes utskiftningen et fjorår preget av politiske kriser for president Emmanuel Macron, særlig utløst av den omstridte pensjonsreformen hans, som førte til store demonstrasjoner og streiker over hele landet.

I juni avholdes valget i EU-parlamentet, og de fleste eksperter mener at dette vil forårsake en europeisk dreining mot høyre. Noen antyder at selve demokratiet er under trussel, da folk gjerne kun aksepterer demokrati hvis de selv får lov til å bestemme.

På tampen av fjoråret ble det også bråk innad i Macrons parti, da en kontroversiell innvandringslov ble vedtatt i nasjonalforsamlingen med hjelp fra høyresiden – og Le Pens ytre høyre-parti.

Sentralt i loven er at utlendinger må ha vært fem år i Frankrike for å få rett til sosialstønad, et krav som senkes til 30 måneder for dem som er i arbeid. 20 fra Macrons parti stemte imot loven, mens 17 avsto fra å stemme.

Etter at loven ble vedtatt, gikk helseminister Aurelien Rousseau av i protest.

Macron behandler det franske folket som barn

 

Utdanningsminister Gabriel Attal og forsvarsminister Sébastien Lecornu er aktuelle kandidater, og begge er svært unge, henholdsvis 34 og 37 år gamle. Vel, Napoleon var kun 30 år gammel da han ble utnevnt til førstekonsul. Om de nye kandidatene holder samme nivå, er vel lite trolig.

En kilde nær regjeringen sier til AFP at det er Gabriel Attal som seiler opp som favoritt til å ta over for Borne.

34 år gamle Attal er ifølge meningsmålinger et av de mest populære medlemmene av regjeringen. Til tross for alderen blir han også ansett for å være mer en politisk figur enn teknokraten Borne.

Dersom Attal utnevnes til ny statsminister, blir han Frankrikes første åpent homofile til å innta jobben.

Saken virker med andre ord avgjort.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.