Opposisjonen i Bangladesh boikotter søndagens valg i landet, og mange er enten fengslet eller har gått i dekning av frykt for regimet.

– Vi deltar ikke engang i valget, men de sparer oss ikke av den grunn, sier Abdul Moyeen Khan.

Den 77 år gamle tidligere planministeren og flere andre sentrale politikere i nasjonalistpartiet BNP lå i dekning mens nominasjonsprosessen pågikk, av frykt for å bli pågrepet.

Over 200 aktivister i BNP ble nylig dømt til fengsel, og partiet boikotter valget 7. januar. Det samme gjør flere andre opposisjonspartier, som mener at valget verken blir fritt eller troverdig.

Trolig gjenvalg

Sheikh Hasina i partiet Awami League har hatt makten i 15 år i Bangladesh, og alt tyder på at hun vil sikre seg en ny femårsperiode.

Bangladesh opplevde store demonstrasjoner i oktober, men Hasina nektet å etterkomme kravet om å gå av og overlate makten til en interimsregjering fram til valget.

Nærmere 25.000 mennesker ble pågrepet under protestene, som ble arrangert av BNP og Jamaat-e-Islami.

– Politiet og agenter jaktet på lederne våre, særlig i hjemmene deres. Vi preges fortsatt av frykt, sier Khan.

Økonomisk vekst

Bangladeshs økonomi har vokst kraftig under Hasina, men regjeringen har fått hard kritikk for stigende inflasjon, korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

Russlands invasjon av Ukraina resulterte i kraftig prisstigning på olje og mat, og dette rammet mange av landets 170 millioner innbyggere hardt.

I underkant av hver femte innbygger levde i utgangspunktet under fattigdomsgrensa, noe som rett nok er en kraftig nedgang fra 2006 da 41,5 prosent av landets innbyggere var fattige.

Knebler opposisjon

Situasjonen foran dette valget har vært enda verre enn under valget i 2018, mener Khan, som den gang ikke kunne holde et eneste valgmøte.

Hasina anklager regelmessig BNP for å være bråkmakere som er ute etter å sabotere valget, men menneskerettsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) anklager henne og Awami League for å bruke skitne metoder for å kneble opposisjon.

Ifølge Khan pleier politiet og sikkerhetstjenestens agenter vanligvis å slå til mot hjemmene til BNP-ledere og aktivister om natten, og selv familiemedlemmer blir til tider pågrepet.

Andre partiledere bekrefter dette og forteller at de til tider skjuler seg i skogen, på rismarker eller på gravlunder.

Politiet hevder at de bare pågriper de som har vært involvert i voldshandlinger.

– Politiet pågriper bare de som har vært involvert i drap og angrep, vandalisme og ildspåsettelse, sier en talsmann.

Få utfordrere

Sheikh Hasina har få reelle utfordrere. Opposisjonens ledere er på flukt, og landets 78 år gamle president Khaleda Zia holder seg unna politikken. Hun tilhører BNP og har vært statsminister to ganger tidligere.

Zias sønn Tarique Rahman har forsøkt å videreføre morens arv, men anklages for korrupsjon og befinner seg i eksil.

Partiets nestleder Mirza Fakhrul Islam Alamgir har sittet fengslet siden 29. oktober.

74 år gamle Mirza Abbas, som også regnes som en av partiets fremste ledere, har sittet fengslet siden 1. november.

Brutal maktbruk

Brutal maktbruk for å slå ned protester og opposisjon er ikke uvanlig i Bangladesh, men det man har vært vitne til den siste tiden mangler sidestykke, mener Zillur Rahman i den uavhengige tankesmia Centre for Governance Studies.

– Massearrestasjonen av alle viktige opposisjonelle rett før valget, avkler en form for autoritært styre som nærmest er komisk i sin nakenhet, sier han.

Bangladeshs innenriksminister Asaduzzaman Khan har ikke besvart en henvendelse om å kommentere alle arrestasjonene.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også