Den føderale tyske energimyndigheten Bundesnetzagentur nedlegger veto mot å stenge kullkraftverkene i Tyskland innen 2030, slik den tyske koalisjonsregjeringen tar sikte på.
Bakgrunnen for vetoet er at kullkraftverkene vil behøves for å sikre det tyske strømnettets stabilitet også etter den tiden, opplyser en talsperson for etaten til Die Welt.
Bundesnetzagentur krever i første omgang at kullkraftverkene må fortsette driften minst til 31. mars 2031, skriver den tyske avisen, som omtaler etatens beslutning som en mistillitserklæring til Tysklands klima- og økonomiminister Robert Habeck.
Etatens talsperson sier at kullkraftverkene gir nødvendig reserve- og balansekraft fordi sol- og vindkraften alene ikke kan garantere at etterspørselen etter strøm blir konstant dekket. Kraftverkene er derfor «systemisk relevante», heter det hos Bundesnetzagentur.
Etatens fremgangsmåte reiser spørsmål om hvorvidt regjeringens ambisiøse planer om utfasing av både kjernekraften og kullkraften nå blir utvannet, skriver Die Welt.
I bransjen oppfattes den nye sluttdatoen 31. mars 2031 som nokså vilkårlig valgt med sikte på ikke å si rett ut at driften vil fortsette mye lenger.
Habecks plan for balanse- og reservekraft til det tyske strømnettet består i å bygge 40 gasskraftverk som skal gå på hydrogen innen 2030, slik at disse kraftverkene kan levere ren ekstra strøm når det trengs mer enn sol- og vindkraften kan yte.
Men byggingen av de hydrogendrevne kraftverkene, som formodentlig skal gå på hydrogen produsert med sol- og vindkraft, er ikke kommet i gang, og med en forventet byggetid på fem-seks år har ikke regjeringen stort mer enn tiden og veien med tanke på at 2024 står for døren. Og Bundesnetzagentur har altså ingen tro på at tidsskjemaet holder.
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!