Danmarks Statistik har utført en studie som viser at flere tusen innvandrere og etterkommere fra ikke-vestlige land har fått godkjent barneekteskapet i Danmark. Saken ryster opposisjonen, som nå skal i møte med ansvarlig statsråd.

»Det er ganske, ganske forfærdeligt.«

Slik reagerte Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) da hun ble konfrontert med saken i spørretimen.

Dette skriver Berlingske, som allerede hadde avdekket at minst 1223 mindreårige jenter med ikke-vestlig bakgrunn var i barneekteskap som var godkjent av myndighetene ved såkalt kongebrev.

Kongebreve var en officiel dispensation fra myndighederne, der muliggjorde, at mindreårige kunne blive gift i Danmark. Ordningen blev afskaffet i 2017.

Danmarks Statistik har tidligere ikke offentliggjort antall saker før 1996, men sosial- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) krevde tallene utlevert.

Tallene viser at omfanget av kongebrev til muslimske barneekteskap er mye høyere enn tidligere kjent. Siden 1986 har myndighetene godkjent 3972 barneekteskap hvor minst en av partene var bosatt i norge. En stor andel av disse vielsene ble utført i utlandet, i motsetning til hva departementet tidligere har oppgitt.

I tillegg har danske myndigheter godkjent mange barneekteskap hvor begge partene var bosatt i utlandet da vielsen skjedde. Totalt dreier det seg om 4713 ekteskap som fikk sin godkjennelse ved ankomst Danmark. Dermed har nesten 8700 barneekteskap blitt godkjent av danske myndigheter i denne perioden.

Siden 1986 har myndighederne således anerkendt 4.713 ægteskaber med mindreårige fra ikkevestlige lande, der fik registreret deres vielse ved indvandring til Danmark.

Sosial- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil sier hun tar saken på alvor, og lover å undersøke hvordan dette kunne skje.

»Det undrer mig meget, at myndighederne gennem årtier og i det omfang har anerkendt ægteskaber med så unge piger. Der er ingen tvivl om, at det moralske kompas har været fuldstændig galt afmarcheret. Nu skal vi have undersøgt, om der også forvaltningsmæssigt er foregået noget forkert.«

Rosenkrantz-Theil bruker sterke ord om denne praksisen.

»Jeg kender ikke de historiske detaljer endnu, men jeg vil undersøge det nærmere. Det er bekymrende, hvis der er foregået noget, som er ulovligt. Det er jo tale om en form for statsautoriseret pædofili.«

Etter lovendringen i 2017 er det ikke registrert godkjennelser av barneekteskap hvor den mindreårige har hatt bosted i Danmark, men når det gjelder mindreårige bosatt i utlandet har praksisen fortsatt.

Har mistet tillit til kommunene

Statsforvaltningen ivaretok oppgaven med godkjenning av viesler frem til kommunereformen i 2007. Deretter gikk oppgaven over til kommunene.

Rosenkrantz-Theil har sendt et brev til kommunene hvor hun innskjerper reglene. Berlingske spør om hun viser mistillit overfor danske kommuner ved denne fremgangsmåten.

»Hvis jeg havde det, så havde jeg ikke udsendt et brev til dem, hvor jeg indskærper reglerne. Jeg mener ikke, at der kan være tvingende grunde til fravigelse fra reglerne i det omfang, som der er tale om her.«

Videre innrømmer hun at man ikke med sikkerhet kan vite om det har foregått feil under forvaltningen av loven, men hennes magefølelse er at dette er tilfellet.

»Alle mine alarmklokker ringer, når tallene er så høje. Det ser ud til, at der er foregået noget, som ikke burde være foregået.«

Det er verdt å merke seg at tidligere innvandringsminister Inger Støjberg ble dømt i riksrett til 60 dagers fengselstraff for å skille ektepar hvor jenta var mindreårig. Bakgrunnen var en ren teknitalitet: En bestemmelse i menneskerettskonvensjonen sier at partene skulle vært hørt før de ble skilt.

Inger Støjberg dømt til 60 dagers fengsel

Nå er Støjberg leder av Danmarksdemokraterne, og hun er rystet over tallene.

Hun kalder det et »skandaløst svigt af myndighederne« og efterspørger en officiel undskyldning til de berørte piger.

»Pernille Rosenkrantz-Theil har jo ansvaret for, at det ikke sker. Og det ansvar har hun ikke levet op til, hvilket skal have konsekvenser.«

Støjberg understreker at hennes tillit til både statsråden og myndighetene henger i en tynn tråd

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti sier hun er sjokkert over avsløringene. Også Mads Olsen fra Socialistisk Folkeparti finner de nye tallene bekymrende, og mener det er dypt tragisk at Danmark har godkjent så mange barneekteskap.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.