Som konsekvens av forsvarsavtalen mellom USA og Sverige får USA adgang til 17 baser, øvelsesområder og anlegg på svensk jord. Avtalen kompenserer for at Sverige ennå ikke er formelt med i Nato. I en krisesituasjon kan USA handle uten å behøve å være avhengig av Nato-vedtak.
Erdogan kan trenere medlemskapet, men avtalen gjør at integreringen av Sverige i USAs globale militære struktur blir en realitet.
Også Norge er blitt tettere integrert i USAs militære gjennom avtalen som gir USA ekstraterritorielle rettigheter på fire baser i Norge.
Den svenske forsvarsminister ser bare fordeler:
– Vi har allerede hatt et nært og godt samarbeid med USA. Det kommer nå til å bli enda sterkere, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson. Han og hans amerikanske kollega Lloyd Austin signerte avtalen i Washington tirsdag kveld.
– Dette vil gi bedre forutsetninger for at Sverige kan få støtte fra USA i en eventuell krig eller krise, sier Jonson, som mener avtalen også er bra for det nordiske forsvarssamarbeidet. Han viser til at Norge, Danmark og Finland også har eller er i ferd med å få på plass lignende avtaler. Det har også de baltiske landene, samt Polen, Tsjekkia og Ungarn.
Avtalen går nå til Riksdagen for godkjenning.
Sverige har på rekordtid forlatt nærmere 200 års nøytralitet og sluttet seg til Nato. Det er et kvantesprang politisk.