Karpe med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid t.h. og Chirag Rashmikant Patel mottar Røde Kors-prisen. Foto: Terje Pedersen / NTB
Den Palestina- og innvandringsaktivistiske musikkduoen Karpe fikk overrakt Røde Kors-prisen under et arrangement i Oslo fredag kveld.
Det var landsstyret i Norges Røde Kors som vedtok å tildele prisen til Karpe «for deres mangeårige engasjement for mangfold, for oppvekstvilkårene for ungdom og for flyktninger, asylsøkere og innvandrere».
NTB melder om saken.
– Røde Kors tildeler prisen til Karpe på grunn av deres engasjement for fellesskapet. Karpe har med stort engasjement og troverdighet nådd fram med viktige budskap og holdninger til hele befolkningen, på tvers av bakgrunn, etnisitet, religion og geografi, blant annet med bruk av musikk og kultur i utradisjonelle kanaler og på nye måter og uttrykk, sier Siri Hatlen, president i Norges Røde Kors, i en pressemelding.
Karpe består av Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.
De to har også vært svært engasjert i sin støtte til palestinerne, spesielt under opptrappingen etter massakren mot Israel 7. oktober, og den påfølgende israelske aksjonen mot Gaza.
Tidligere i uken gjorde Karpe det kjent at de gjennom sin stiftelse PAF har gitt en million kroner til protese- og rehabiliteringsarbeid i Gaza, og startet en Spleis.
– Vi kan hjelpe noen av dem på beina igjen. Bokstavelig talt. De minste barna skal vokse opp, og så lenge barn vokser behøver de jevnlig nye proteser, skrev duoen på Instagram.
Fredag kveld var denne spleisen på over 3,6 millioner kroner, penger som vil bli sendt til Gaza.
De har ikke uttrykt ønske om støtte til de mange sivile ofrene for Hamas-terroren mot Israel
Røde Kors-prisen er en anerkjennelse for betydelig personlig innsats i humanitært og/eller sosialt arbeid nasjonalt eller internasjonalt i samsvar med Røde Kors sine grunnideer, heter det.
Prisen har den siste tiden vært delt ut hvert tredje år.
Den offisielle prisutdelingen foregikk i Henry Dunant-salen i Røde Kors sine lokaler i Oslo. Salen er oppkalt etter han som i 1863 stiftet Den internasjonale Røde Kors-komiteen.
Mange vil mene at denne duoen først og fremst skaper polarisering, splittelse og oppildner til konflikt, noe det er vanskelig å se at er særlig forenlig med Røde Kors sine grunnideer.
Eksempelvis skrev Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid nylig dette innlegget i Aftenposten, der budskapet er alt annet enn forsonlighet, nyansering og felleskap.
Slik agitasjon, boblende av hat og forakt mot israelerne, synes Røde Kors er verdt selve æresprisen.
Gode bøker fra Document, bestill i dag:
Kjøp «Europas underlige død» her.
Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.