Rishi Sunak har lovet å innføre kriselovgivning og at det inngås en ny avtale med Rwanda for å sikre at hans flaggskip i asylpolitikken ikke blokkeres igjen efterat Høyesterett erklærte den ulovlig:

– Flyene vil gå som planlagt til våren.

«Asylpolitikkens flaggskip»

Efterat høyesterett onsdag avgjorde at Rwanda-planen – asylpolitikkens flaggskip – er lovstridig – at det er en «reell risiko» for at deporterte flyktninger kan få sine krav feilvurdert eller returnert til hjemlandet for å bli forfulgt – sa statsministeren under en pressekonferanse i Downing Street at han jobber med en ny avtale med det østafrikanske landet for å «imøtekomme dommernes bekymringer» og sikre at det er «trygt»: 

– Det vil gi en juridisk garanti for at de som transporteres fra Storbritannia til Rwanda vil være beskyttet og gjøre det klart at vi vil hente enhver tilbake efter domsavsigelse. Traktaten vil ferdigstilles i lys av dagens dom og ratifiseres uten forsinkelse.

Anklager Sunak for å brutte avtaler

Høyesteretts kjennelse kom dagen efter at Suella Braverman, innenriksministeren Sunak nylig ga sparken, anklaget statsministeren for å ha brutt en avtale om å innføre klausuler i britisk lov som ville ha blokkert for rettslige utfordringer i møte med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon og menneskerettighetslovgivningen.

Sunak insisterte på at den lovede lovgivningen skal «avslutte karusellen» av rettslige utfordringer som har hindret «flyene i å ta av» efterat den omdiskuterte Rwanda-planen ble kunngjort i april ifjor – men først må han overvinne «venstreorienterte i veldig sterke posisjoner»:


Lovet fundamentale endringer

Ifølge planen skal alle som uautorisert ankommer Storbritannia, deporteres til Rwanda for å søke asyl derfra – ikke i Storbritannia.

– Jeg lovet at jeg skulle endre vårt land fundamentalt, og jeg mente det. Jeg skal gå til det ekstraordinære skrittet å innføre en nødlovgivning som vil gjøre det mulig for parlamentet med vår nye traktat å bekrefte at Rwanda er trygt.

Bøyer ikke av for utenlandsk domstol

Sunak erkjenner at regjeringen fortsatt møte juridiske utfordringer fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen selv om de nasjonale lovene endres: 

– Jeg vil ikke tillate at en utenlandsk domstol blokkerer disse flyvningene. Hvis domstolen i Strasbourg velger å gripe inn mot parlamentets uttrykkelige ønsker, er jeg forberedt på å gjøre det som er nødvendig for å få flyene opp i luften.

Relatert lesning:

Suella Bravermans takk til Rishi Sunak for å ha fått sparken som innenriksminister

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.