I Frankrike nekter det radikale venstrepartiet La France insoumise (LFI) ledet av tidligere presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon å delta i en marsj mot antisemittisme som er tillyst av Nasjonalforsamlingens og Senatets presidenter, Yaël Braun-Pivet og Gérard Larcher, i Paris førstkommende søndag.
Det kunngjorde partiet selv i en pressemelding onsdag, opplyste tv-kanalen TF1 samme dag. Partiet – hvis navn kan oversettes til noe à la «Det ukuelige / ubøyelige / opprørske Frankrike» på norsk – gir en dobbel begrunnelse for ikke å delta i marsjen.
For det første beklager LFI at invitasjonen til marsjen hverken tar til orde for en våpenhvile i Gaza eller for løslatelse av gislene der. For det andre nekter partiet å delta i samme opptog som det nasjonalkonservative partiet Rassemblement National (RN), som har varslet at det deltar. Etter LFIs oppfatning har RN «røtter i kollaborasjonen med nazismen».
LFI-leder Jean-Luc Mélenchon omtaler det forestående arrangementet som et møte mellom «venner av den betingelsesløse støtten til massakren», det siste med referanse til Israels bombing i Gaza, skriver TF1.
På den franske venstresiden er LFI alene om ikke å delta i marsjen mot antisemittisme, skriver Le Monde fredag. Både sosialistpartiet, kommunistpartiet og de grønne deltar, opplyser den franske avisen.
Serge Klarsfeld, leder for den franske organisasjonen av etterkommere etter deporterte jøder fra Frankrike (FFDJF), sier til Le Figaro torsdag at «vi må være glade for at RN deltar i marsjen mot antisemittismen», som partiet etter hans oppfatning har brutt med. Klarsfeld er snarere bekymret over antisemittismen på ytre venstre.
Mange konservative i Frankrike har lenge kritisert det de kaller islamo-gauchisme, et uttrykk man kan oversette til «islamvenstre» på norsk. Etter deres oppfatning er dragningen mot islam sterk på venstresiden i landet, både i akademiske og aktivistiske kretser.
LFI har også blitt anklaget for å tilhøre «islamvenstre», ikke minst etter å ha deltatt i en marsj mot «islamofobi» i Paris den 10. november 2019 – arrangert av organisasjonen Collectif Contre l’Islamophobie en France (CCIF), som året etter oppløste seg selv like før den franske regjeringen hadde varslet at den kom til å gjøre det. Innenriksminister Gérald Darmanin hadde da også anklaget CCIF for å være en islamistisk organisasjon som motarbeidet den franske staten.
LFI-leder Jean-Luc Mélenchon var en av kandidatene ved presidentvalget i Frankrike i 2022, der han kom på tredjeplass i første runde med 22 prosent av stemmene, hårfint bak Marine Le Pen (RN) med 23,2 prosent. Analyser av presidentvalget tyder på at Mélenchon fikk rundt 70 prosent av de muslimske stemmene.
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!