Den tidligere Ap-politikeren mener det er mange faresignaler som gjør sitt til at de svenske tilstandene fort kan komme til Norge i løpet av kort tid om ikke ledende politikere snart åpner øynene.
«Jeg er redd for at hvis vi synker videre ned i selvgodhet og ikke tar nye grep, er ikke de svenske tilstandene så langt borte som vi tror», skriver Bøhler i Nettavisen.
Han sier det er flere faresignaler som burde få varsellampene til å blinke rødt.
Bøhler nevner voldskriminelle ungdomsmiljøer, underbemannet politi, og ikke minst, at politikere og media ikke vil snakke om de åpenbare problemene som er synlige for alle og enhver.
Bøhler nevner spesielt Sarah Gaulin sitt oppgjør med Arbeiderpartiet i Oslo, hvor hun fortalte om hvordan byrådsleder og partiledelse ikke ville høre på henne da hun tok opp gjengsituasjonen i Oslo Sør, og kom med forslag til tiltak.
Gaulin fikk beskjed om ikke å skade partiet, og Ap la ifølge Bøhler en plan for å skjønnmale situasjonen.
«Jeg kan bare bekrefte Sarahs erfaringer fra min tid i Oslo Ap. Jeg skrev allerede i april 2018 en kronikk i VG hvor jeg etterlyste tiltak for å ta gjenglederne i Oslo Sør og andre steder. De var blant annet ennå ikke stilt for retten for et drapsforsøk i 2012. Da sendte byrådslederen meg melding om at det oppfattes «som du motarbeider oss», og gikk ut i VG og hevdet det ble tegnet et altfor negativt inntrykk av forholdene», skriver Bøhler.
Det at sågar VG gikk ut og skrev på lederplass «at byrådsleder Johansen nærmest avviser problemstillingen, er å stikke hodet i sanden», gjorde heller ikke inntrykk på hverken rørleggeren selv eller Arbeiderpartiet.
«Siden er det bare blitt mer av det samme», skriver Bøhler, og legger til at «ting ikke skal sies med sitt rette navn, men omtales på tildekkende måter, som at de utsatte områdene i Oslo ikke lenger skal kalles det».
I Salto-rapporten for 2022 som kommunen lager sammen med politiet, er disse områdene omdøpt til «prioriterte områder». De sier at det er ni slike områder, men ikke hvor de ligger.
«De som bor i disse «prioriterte områdene» vet selvsagt om de problemene man ikke vil snakke om», skriver Bøhler.
Ifølge Bøhler viser tall fra 2017 at de tre bydelene Alna, Stovner og Grorud i perioden 2008–2016 hadde en netto utflytting av personer med norsk bakgrunn på cirka 10.000, og en netto innflytting av personer med innvandrerbakgrunn på cirka 8500.
«Min opplevelse fra nærmiljøene er at denne utviklingen fortsetter», skriver den tidligere stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet, som avslutningsvis har følgende råd:
«Framover bør vi være mer opptatt av å se faresignalene og gjøre noe med dem, heller enn å skryte av hvor mye flinkere vi er enn svenskene.»