Å få inn mer humanitær hjelp til Gaza er den viktigste saken på dagsordenen på EUs utenriksministermøte. Men landene er splittet i synet på konflikten.
– Det viktigste akkurat nå er å få inn mer humanitær hjelp til Gaza, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell da ministrene samlet seg i Luxembourg mandag.
For første gang siden februar i fjor har Ukraina-krigen rykket nedover på sakslista og står nå som nummer to, etter konflikten i Midtøsten.
Men EU kommer trolig ikke til å legge press på Egypt for å åpne grensene for palestinske flyktninger. Egypt har på sin side gjort det uttrykkelig klart at de ikke er interessert i å overta ansvaret.
Utenriksministerne skal også diskutere en humanitær våpenhvile, ifølge Borrell.
– Personlig mener jeg at en humanitær pause er nødvendig for å sikre at hjelpen kommer inn, sier han.
Uansett må Hamas løslate gislene og slutte å sende raketter mot Israel, understreker utenrikssjefen.
– Det er en del av ethvert skritt mot deeskalering av konflikten, sier Borrell.
Men flere utenriksministre tviler på om det er mulig å få til en våpenhvile med Hamas.
– Vi kan ikke be Israel slutte å forsvare seg når Hamas skyter raketter mot israelske byer, sier Italias Antonio Tajani.
Samtlige EU-land har fordømt Hamas’ terrorangrep mot Israel og drap på flere hundre sivile isralere. Men det er vel kjent at landene er splittet i synet på konflikten i Midtøsten og hvor hardt Israel bør kunne svare.
Det ble ikke minst tydelig i dagene etter terrorangrepet, da det kom sprikende signaler fra EU.
Sveriges utenriksminister Tobias Billström vil ikke svare ja eller nei på om Israels svar er i tråd med folkeretten.
– Israel har rett til å forsvare seg, og svaret har vært proporsjonalt, sier han.
Over 4650 palestinere er drept på Gazastripen siden 7. oktober, blant dem over 1870 barn.
Både utenrikssjef Borrell og Billström understreker viktigheten av å få fredsprosessen mellom Israel og palestinerne på skinner igjen.
– Vi må tilbake til forhandlingsbordet og bringe fram løsningen i form av en tostatsløsning på bordet igjen. Der har EU en veldig viktig rolle å spille, sier Billström.
EUs utenriksministre har også flere saker de må hanskes med, nemlig konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan om Nagorno-Karabakh og den ulmende striden mellom Serbia og Kosovo. På toppen av det hele kommer Nord-Afrika og de siste kuppene der.
(©NTB)