To egyptiske sikkerhetskilder sier Israel har gått med på en våpenhvile sør på Gazastripen. Israel sier selv at en slik avtale ikke på plass.
Egyptiske kilder sa tidligere at avtalen om våpenhvile skulle vare fra klokka 8 norsk tid og i flere timer, men oppga ikke et nøyaktig timetall. Det er Israel, Egypt og USA som var enige om avtalen, ifølge kildene. Det ble senere sagt at de tre landene er enige om at Rafah-grenseovergangen skal holdes åpen til klokken 16 mandag.
Israel og Egypt uttaler imidlertid at det ikke er noen avtale per nå. En avtale om å åpne grenseovergangen har imidlertid blitt stoppet av egyptiske bekymringer om at Israel ikke hadde gitt forsikringer om at det ville stoppe luftangrep og av israelsk insistering på at lastebiler som kommer inn via Egypt skal gjennomsøkes grundig, sa egyptiske tjenestemenn ifølge Wall Street Journal.
Årsaken er at Israel ikke ønsker å slippe inn leveranser til Gaza så lenge Hamas holder nesten 200 israelske gisler.
– Det er foreløpig ingen våpenhvile eller humanitær bistand på Gazastripen i bytte mot å få utenlandske borgere ut, heter det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.
– Dessverre har israelske myndigheter hittil ikke tatt en stilling som tillater at grenseovergangen åpnes fra Gaza-siden, sier Egypts utenriksminister Sameh Shoukry til reportere i Kairo.
Terrorgruppen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, sier på sin side at de ikke har noen informasjon om at en våpenhvile er inngått.
Evakuering av amerikanere fra Gaza og levering av humanitær hjelp har vært en prioritet for utenriksminister Antony Blinken som oppholder seg i Midtøsten. Reisen inkluderer et andre stopp i Israel mandag.
Under et møte med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi sa Blinken at USA jobber hardt for å åpne grensene og hjelpe befolkningen på Gaza.
– We’re determined to do everything we can to address the needs of people in Gaza. Rafah will be reopened.
Utenlandske statsborgere
Det har tidligere vært meldt at grenseovergangen skal åpnes mandag for at utenlandske statsborgere kan slippe ut av Gazastripen til Egypt.
Grensen til Egypt ved Rafah er Gazas eneste grense som Israel ikke kontrollerer, men den har etter avtale med Israel stort sett vært stengt siden 2005.
Det norske Utenriksdepartement sendte i helgen en tekstmelding til nordmenn i Gaza der de ba dem vurdere om det var forsvarlig å dra til Rafah for å forsøke å krysse grensen der. Søndag kveld sa UD at det var 170 norske borgere som ønsker bistand fra norske myndigheter til å reise ut fra Gazastripen. (NTB-Reuters-DPA)
Hvor langt skal Norge strekke seg for mennesker som er hjemme i Gaza?
Ventet angrep
Et koordinert angrep mot Gazastripen er ventet, men det er ikke klart når Israeli Defence Forces (IDF) vl iverksette. Israel har siden fredag bedt sivile nord på Gaza om å komme seg sørover, men Hamas sier til sivilbefolkningen at de skal bli værende.
Mandag morgen ga det israelske militæret ny beskjed til folk på Gaza om å reise sørover. De kunngjorde et nytt tidsvindu for når det var trygt å ferdes langs evakueringsrutene. Denne fristen gikk ut klokka 12.
Hamas har drept over 1400 mennesker i Israel, de fleste var sivile. I tilleg har de kidnappet nesten 200 andre som holdes som gisler.
Ifølge Hamas og palestinske helsemyndigheter er minst 2750 mennesker drept i israelske luftangrep mot Gazastripen, mange av dem av barn. Minst 9700 skal være såret. FN anslo lørdag at det kan være 1 million er blitt fordrevet som følge av angrepene på Gazastripen.
På Vestbredden er minst 54 drept og 1100 såret i israelske angrep, ifølge det palestinske helsedepartementet.
Økte spenninger ved Golanhøydene
Også nord i Israel øker spenningene etter at den iranskstøttede libanesiske gruppen Hizbollah fyrte av raketter mot Israelske soldater i helgen. IDF angrep selv mål i Libanon etter Hizbollah-angrepet.
Mandag kunngjorde militæret at de evakuerer 28 landsbyer som ligger ved grensen til Libanon.
Hovedkvarteret til FNs Unifil-styrke i Sør-Libanons ble rammet av en rakett søndag, uten at noen ble såret. Unifil jobber nå med å finne ut hvor raketten kom fra.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.