Politiet anslår at minst 30.000 personer er aktive medlemmer av kriminelle nettverk i Sverige. Antallet gjengkriminelle fortsetter å vokse, og er allerede nå større enn antallet svenske politifolk.
Godt over ett tusen mennesker står i fare for å bli utsatt for alvorlige forbrytelser her og nå, når gjengkriminelle retter seg mot fiendenes pårørende. Dette sier Johan Olsson, leder for det svenske politiets nasjonale operative avdeling (NOA), i et intervju.
«Det er mange folk, vi snakker godt over 1000 personer som vi hele tida må vurdere», uttaler han.
Olsson hevder at organisert kriminalitet ikke er sterkere i Sverige enn i andre europeiske land, men at den er mer voldelig der.
«Og hvorfor det er slik, har ingen forsker kunnet gi oss svar på, og vi har heller ikke noe absolutt svar», kommenterer han. «Det ser ut til at de svenske kriminelle nettverkene har en norm der de veldig lett tyr til vold, vi ser også at selv når de forsvinner til utlandet tar de med seg den oppførselen».
Til tross for at den dødelige gjengvolden har vært ekstrem så langt i 2023, mener Johan Olsson at svensk politi har hatt suksess det siste året. «Vi gjør mye, alt fra å forebygge kriminalitet til å angripe de øvre delene av strukturene i nettverkene».
Likevel forsvinner ikke volden, og da blir spørsmålet: hvorfor gjør den ikke det? «Det enkle svaret på det er: fordi disse gjengene er veldig store. Og de fylles raskt opp med nye folk og genererer svært store kriminelle overskudd. Denne volden vil avta, når mer penger og flere personer forsvinner fra gjengene enn det som kommer inn», tror Johan Olsson.
Bare i Stockholms-området finnes det i dag rundt 150 adresser der politiet forventer at det vil skje voldshandlinger i framtida, ifølge opplysninger til SVT. «Det er en umulighet å være alle steder samtidig», sier Catrine Kimerius Wikström, politimester i søndre Stockholm.
Gjengkrigene fortsetter å eskalere. De kriminelle dreper ikke lenger bare hverandre. Nå skyter de, bomber eller foretar brannstiftelse mot personer med navn som ligner på deres egentlige mål, eller som tilfeldigvis bor i samme område.
De siste ukenes skytinger og bombeangrep knyttet til de pågående konfliktene har rammet gjengmedlemmer og deres pårørende. I flere tilfeller har også utenforstående blitt skadet eller drept.
Natt til 13. oktober ble to kvinner skutt og drept i et villaområdet i Tullinge sør for Stockholm. Flere barn var i hjemmet da skytingen skjedde, men de ble ikke fysisk skadet. Kort tid etter stanset politiet en taxi og pågrep en 16 år gammel gutt og sjåføren. Ifølge SVTs opplysninger var det et automatvåpen i bilen.
16-åringen har vært aktiv i kriminelle miljøer i flere år. Han dukket opp i over 20 tilfeller av mistanke om forbrytelser, men kunne ikke dømmes fordi han var under 15 år. Det handlet om blant annet ran, overfall og ulovlige trusler.
Natt til 12. oktober hendte et annet dødelig angrep i et boligområde i Västberga i Stockholm. En eller flere gjerningsmenn tvang seg inn i hjemmet til en barnefamilie og åpnet ild. Faren døde av skadene. Mora ble skadet da hun ble truffet av to skudd. Hun og et lite barn ble fraktet til sykehus. Flere kilder opplyser til avisen Aftonbladet at dette mordet trolig var en feil. Barnefamilien som ble beskutt deler etternavn med en person som trolig var det tiltenkte målet. Denne familien hadde derimot ikke noen tilknytning til det kriminelle miljøet.
I august ble det som trolig var en fullstendig uskyldig pensjonist alvorlig skadet under skyting mot en leilighet i Malmö. Politiet mistenker at den antatte gjerningsmannen, som skal være under 18 år, skjøt feil person. Det egentlige målet for angrepet skal ha vært en kjent gjengkriminell mann.
Nå kan selv de intellektuelle se det: Slik ble Sverige klanenes land