Rektor får kritikk av foreldre etter avtalte slåsskamper mellom elever, som endte med at minst én elev tok med seg kniv. Samtidig skryter kommunen av rektoren. Det var forrige helg at elever ved barneskolen avtalte å møtes til slåsskamp.
Dette skriver Stavanger Aftenblad.
– Her og nå er det ikke et trygt og godt skolemiljø for alle, sier rektor på en barneskole i Sandnes.
Det var foreldre som fikk avverget slagsmålet. Tirsdag sendte rektor ut en melding til foreldrene på trinnet om at elever hadde avtalt knivkamp. Men senere har han sagt at dette ikke stemmer.
Opplæringslovens paragraf 9a skal sikre elever et trygt og godt skolemiljø, og rektor innrømmer at skolen for øyeblikket ikke oppfyller dette for alle elever, men at miljøet er trygt og godt for de aller fleste elevene.<
– Det viser også svarene på de ukentlige trivselsundersøkelsene, sier rektoren videre.
Foreldre til elevene ved barneskolen sier det lenge har vært utfordringer ved skolen, og mener skolen feier problemene under et teppe. Rekto mener skolen har gjort en god innsats, men innrømmer at tiltakene må evalueres.
– Vi er kjent med situasjoner med mobbing og negative handlinger mellom elever. Det har vi satt inn tiltak for, i samarbeid med Kompetansesenteret for Trygt og Godt Læringsmiljø, sier rektor.
– Jeg er likevel overrasket over at elever avtaler slåsskamp og stiller med kniv.
Det er nok mange som vil mene at det er merkelig at en rektor i nabolandet til Sverige lar seg overraske over grov vold blant barn. Også i Rogaland har man opplevd grov kriminalitet som involverer barn helt ned i 9-årsalderen.
Stavanger: Barn ned i 9-årsalder er involvert i kriminalitet
Margrethe Sele er koordinator for SLT (Samordning av Lokale rus og kriminalitetsforebyggende Tiltak) i Sandnes kommune. Hun gir rektoren ros.
– Rektor har gjort en god jobb i samarbeid med SLT-koordinator og politi. Jeg opplever at vi har god oversikt over situasjonen. Heldigvis er ikke omfanget så stort, selv om vi tar slike episoder på stort alvor, sier hun.
Hun mener de foresatte må ta større ansvar.
– Det er årvåkne foreldre som har nøstet opp i hendelsene som var i ferd med å skje.
Kristoffer Birkedal (Frp) er leder for oppvekstutvalget i Sandnes kommune. Han ønsker at utvalget blir orientert om hvordan hendelsen følges opp.
– Alvorlige hendelser på fritiden skaper en utrygg skoledag. Vi må undersøke hvilke tiltak vi har, slik at vi kan forhindre at dette skjer igjen, sier Birkedal.