I 109 av 203 klager konkluderte Statsforvalteren med at sykehjemmene brøt loven i behandlingen. Altså i over halvparten av klagene.

– Det er overraskende at det er så mange lovbrudd. Noen av disse eksemplene er veldig alvorlige.

Det sier Anne Kjersti Befring, førsteamanuensis i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, til NRK.

– Det viser at vi har store utfordringer med kvaliteten på sykehjem, sier Befring.

Av de som bor på sykehjem i dag er tre av fire over 80 år. De er syke, mange har kognitiv svikt, og de fleste er avhengig av at ansatte tar vare på dem.

Under følger et grovt eksempel, hvor Statsforvalteren slår fast at Tvedestrand kommune brøt forsvarlighetskravet i Helse- og omsorgstjenesteloven, da de ikke informerte hverken pasient eller pårørende om endring av situasjon.

94-åring med demens får ikke sykehjemsplass

En septemberdag sitter Margrete og Jørgen Goderstad ved farens seng på sykehjemmet. Ingenting tilsa at Halvor Goderstad var døende. Likevel bestemte sykehjemmet seg for å gjøre klar avsluttende, lindrende medisin til 82-åringen uten å informere familien.

– Vet ikke dere hva som skjer? skal sykepleieren ha spurt, ifølge barna.

– Her er det påbegynt de fire lindrende medikamentene. Han er i en prosess hvor han skal dø, skal svaret ha vært.

Faren ville ikke dø enda, men halvannet døgn senere døde den 82 år gamle Halvor Goderstad på Strannasenteret sykehjem i Tvedestrand.

Senere skal Statsforvalteren konkludere med at sykehjemmet brøt helse- og omsorgstjenesteloven, da de ikke informerte hverken pasient eller pårørende.

Strannasenteret sykehjem i Tvedestrand beklager den behandlingen Halvor Goderstad og familien fikk, men det er for sent for Halvor.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.