269 mennesker, blant dem 42 utlendinger fra 14 land, ble drept i selvmordsangrepene mot tre kirker og tre turisthoteller på Sri Lanka under påskefeiringen i 2019.

Bombene var en massakre.

I en britisk dokumentar kommer det oppsiktsvekkende anklager om at Sri Lankas etterretningstjeneste var involvert i angrepet. Målet skal ha vært å skape uro i forkant av presidentvalget for å sikre Gotabaya Rajapaksa seieren.

Sri Lankas regjering varsler at den vil sette ned en komité i nasjonalforsamlingen for å granske anklagene. Samtidig krever opposisjonen en internasjonal gransking. Det ønsker også det katolske samfunnet på Sri Lanka.

– Stort komplott

– Vi vil uttrykke takknemlighet til Channel 4 for å ha rettet søkelyset mot dette store komplottet. Det vi ønsker er en internasjonal, uavhengig granskning, sier erkebiskop Malcom Ranjith i Colombo.

Opposisjonsleder Sajith Premadasa sier at et stort flertall i folket ikke stoler på den lokale etterforskningen. Han ber om en uavhengig internasjonal granskning for å gi de pårørende endelige svar.

I dokumentaren rettes det anklager mot nåværende etterretningssjef Suresh Sallay. Han har tette bånd til Rajapaksa-familien, som lenge hadde grepet om makta på Sri Lanka. Sallay ble utnevnt til etterretningssjef kort tid etter at Rajapaksa vant valget i 2019. Han sier at han ikke var i landet da angrepet skjedde.

Anklagene kommer fra Azad Maulana. Han var tidligere talsperson for en utbrytergruppe fra Tamiltigrene som senere ble en prostatlig milits som hjalp regjeringen med å nedkjempe motstanden i borgerkrigen i 2009.

– Trengte usikkerhet

Maulana sier at han arrangerte et møte mellom IS-inspirerte ekstremister og en etterretningstopp i 2018. Han var da rådgiver for en minister med tette bånd til Rajapaksa-familien.

– Suresh Sallay kom til meg og fortalte at Rajapaksaene trengte en usikker situasjon på Sri Lanka, at det var den eneste måten Gotabaya kunne bli president på, sier Maulana.

Han sier at det først var etter angrepet at han innså at han hadde arrangert et møte mellom Sallay og gjerningspersonene. Han hadde da kjent igjen folkene fra bildene som ble offentliggjort av gjerningspersonene etter angrepet.

Maulana sier det var hans daværende sjef, Sivanesathurai Chandrakanthan, som først ga han beskjed om å arrangere møtet. Chandrakanthan ledet det politiske partiet som hadde sprunget ut av Tamiltigrene.

«Nyttig»

Ifølge Maulana hadde Chandrakanthan oppnådd kontakt med ekstremistgruppas leder, Zainee Hashim, i fengsel. Han skal ha sagt at gruppa kunne være nyttig for å skape uro i landet.

Myndighetene har tidligere fått kritikk for sin håndtering av terrorangrepet. En granskning viste at myndighetene ikke reagerte på advarsler fra India 17 dager før angrepet.

Det er imidlertid første gang det rettes anklager direkte mot Sallay.

FNs menneskerettskommissær ber om en uavhengig granskning for å få svar på hva som skjedde i forbindelse med angrepene.

Ble kastet

Gotabaya Rajapaksa kunngjorde sitt kandidatur til presidentvalget kort tid etter angrepene. Han gjorde kampen mot ekstreme islamister til en fanesak i valgkampen. Rajapaksa satt som president fram til han ble kastet i fjor da Sri Lanka var midt i en enorm økonomisk krise.

Maulana er ifølge Channel 4 blitt avhørt av etterforskere fra FN og europeiske etterretningsbyråer.

Rajapaksa har ikke kommentert anklagene, mens Chandrakanthan ikke har svart på henvendelser om saken.

NTB-AP-AFP

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.