Globus Kafé på Gjøvik har siden 2016 klart å få mer enn 90 prosent av innvandrerkvinnene som har vært innom over i varige jobber.
– Jeg vet hvor viktig det er for dem. Jeg kjenner dem jo. Jeg ser hvordan de får seg jobb, og klarer seg selv. De tjener egne penger og kan kjøpe seg hus, sier prosjektleder Monica Vilnes til Nettavisen.
Hun har ansvaret for den populære kaféen på Gjøvik. Men selv om kaféen er godt besøkt og en stor integreringssuksess trues den likevel av nedlegging. Hver høst kommer kuttforslagene.
– Jeg kjenner det på kroppen. Hver høst skjer det når administrasjonen i kommunen skal lage budsjett, sier Vilnes.
64 kvinner, eller 84 prosent, har gått fra Globus Kafé over i andre varige jobber, og klarer seg helt selv. Med unntak av en liten håndfull har alle klart å fått seg jobb etter å ha jobbet på kaféen.
Kvinnene som jobber på kafeen, får mye ansvar.
– De gjør egentlig alt som skal gjøres i driften av en kafé. De lager mat, serverer, bestiller varer, sørger for at det er rutiner for god og sikker behandling av mat, Vilnes.
På den måten lærer de både språk, kultur og hvordan det norske samfunnet fungerer.
Svensk rapport: Mer enn annenhver innvandrerkvinne får sosialstønad
Kvinnene som er med på prosjektet har kommet til Norge gjennom familiegjenforening. Det er en gruppe som ikke får samme støtte som flyktninger.
På Globus Kafé får de betalt en «G», det vil si grunnbeløpet i Folketrygden, som for tiden utgjør 118.620 kroner.
– Kommunen har foreslått å kutte den lille lønna de får, men det synes jeg er en dårlig ide. Jeg vet hvor mye det betyr for dem, hvor stolte de er når de tjener egne penger.
Ordfører på Gjøvik, Torvild Sveen, hevder kommunen ikke har planer om å legge ned Globus.
– Dette er et integreringsprosjekt med veldig gode resultater. Det virker, og vi må fortsette å satse på det som virker, sier Sveen.