EUs utenrikssjef Josep Borrell vil gi nærmere 50 milliarder kroner i militærstøtte årlig til Ukraina de neste fire årene.
Onsdag møttes EU-landenes forsvarsministre i en gammel våpenfabrikk i Toledo i Spania for å diskutere krigens gang i Ukraina.
Det er nå ett og et halvt år siden Russland invaderte landet, og ingenting tyder på at krigen vil være over med det første.
– Det er sterk støtte for langsiktig og bærekraftig støtte til Ukraina. Vi må også forberede oss på at dette kan bli en langvarig krig, sa Sveriges forsvarsminister Pål Jonson etter møtet.
Støtten til Ukraina koster EU-landene dyrt, og prisen kan bli enda høyere. EUs utenrikssjef ber medlemslandene bidra med minst 5 milliarder euro i militærstøtte årlig, nærmere 50 milliarder kroner, de neste fire årene.
– Forsvarsministrene har diskutert det i dag. I morgen skal utenriksministrene diskutere det. Jeg håper at man komme fram til en avtale så raskt som mulig, helst innen årsskiftet, sier Borrell.
Johnson støtter intensjonen om langvarig støtte, men ønsker ikke å kommentere hvor mye støtte det kan bli snakk om.
– Vi må diskutere både volum og innhold, men jeg oppfattet at det var bred oppslutning blant medlemslandene om den generelle retningen, sier Jonson.
Et slovakisk forslag om «gjenbruk» av ammunisjon som medlemslandene har på lager, men som egentlig har gått ut på dato, var et av forslagene som ble diskutert i Spania onsdag.
– Vi må være pragmatiske og finne nye og ukonvensjonelle måter slik at ukrainerne kan få mer ammunisjon, sier Jonson.
– Slik jeg har forstått det, dreier det seg om å ta i bruk ulike typer artillerigranater der man bytter ut den typen krutt og andre komponenter som kan ha gått ut på dato. Sverige har også en viss industriell kapasitet, sier han.
Under møtet i Toledo sluttet også Hellas og Tsjekkia seg til den såkalte F-16-gruppen av land som har lovet å utdanne ukrainere i bruk av de amerikanskproduserte kampflyene.
(©NTB)