Brics-landene er enige om å slippe inn seks nye land fra nyttår, fire av dem i Midtøsten. Dermed blir blokken mer enn dobbelt så stor.

Fra og med 1. januar 2024 utvides Brics med Saudi-Arabia, Iran, Etiopia, Argentina, Egypt og De forente arabiske emirater, opplyser Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.

Beslutningen ble kunngjort på en pressekonferanse i Johannesburg torsdag. Her har de nåværende Brics-landene – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – vært samlet til et tre dager langt toppmøte.

Beslutningen var enstemmig, noe som er et krav når blokken skal ta opp nye medlemmer. Sist gang dette skjedde var i 2010 da Sør-Afrika ble med.

– Stort øyeblikk for Etiopia

Etiopias statsminister Abiy Ahmed gleder seg over avgjørelsen:

– Et stort øyeblikk for Etiopia da Brics-lederne i dag godkjente at vi blir med i gruppen, skriver Abiy i en uttalelse på X, tidligere Twitter.

Han sier også at Etiopia er klar til å samarbeide med alle for å oppnå «en mer inkluderende og framgangsrik verdensorden».

Fire av de andre nykommerne er land i Midtøsten. I tillegg inviteres Argentina inn, slik Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva har ønsket.

I Iran sier en tjenestemann at medlemskapet er «en strategisk suksess for landets utenrikspolitikk».

At Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater blir med i et felles samarbeidsforum, ville vært utenkelig for få år siden. Sjiamuslimske Iran har i årevis konkurrert med de to sunnimuslimske golfstatene om innflytelse i Midtøsten, noe som blant annet har ført til den blodige utviklingen i krigen i Jemen.

– Ny drivkraft

Kinas president Xi Jinping sier at utvidelsen kommer til å gi en ny drivkraft i Brics-samarbeidet. Han kaller den historisk og mener den viser at Brics er fast bestemt på å samarbeide og stå sammen med andre utviklingsland.

Under toppmøtet ble det også vedtatt en resolusjon om at landene vil undersøke muligheten for å lage en ny valuta som kan brukes som betaling på internasjonale markeder. I dag foregår stort sett all internasjonal handel med dollar.

Brics har eksistert i rundt 20 år og ble dannet for å være en motvekt mot vestligdominerte institusjoner – som G7, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.

FN: På tide med reform

FNs generalsekretær António Guterres mener dagens styringsstrukturer reflekterer gårsdagens verden, og at det er på tide med reform.

– De ble i stor grad dannet i kjølvannet av andre verdenskrig da mange afrikanske land fortsatt ble styrt av kolonimakter og ikke engang satt ved bordet, sa Guterres på den tredje og siste dagen av Brics’ toppmøte i Sør-Afrika.

– Dette gjelder spesielt FNs sikkerhetsråd og Bretton Woods-institusjonene, sa han videre, med referanse til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet.

Indisk skepsis

Kina, Russland og Sør-Afrika har vært pådrivere for en rask utvidelse for å gi samarbeidsforumet mer geopolitisk tyngde.

India og Brasil har ikke vært imot en utvidelse, men vil ikke at den blir for stor og går for raskt. Indias bekymring er blant annet knyttet til om Kina vil bruke Brics til å øke sin egen geopolitiske innflytelse.

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva har på sin side forsøkt å dempe inntrykket av at Brics skal danne en motvekt mot vestlige land.

– Vi ønsker ikke å være en motpol til G7, G20 eller USA. Vi ønsker bare å organisere oss selv, sa Lula tirsdag – samme dag som han ankom toppmøtet i Sør-Afrika.

Debatten om en utvidelse har vært den viktigste under toppmøtet, som blir avsluttet torsdag. Bortimot 20 land fra «det globale sør» har formelt søkt om medlemskap, mens hele 40 land skal ha vist interesse for å bli med.

Putin hjemme

Mens lederne fra både Kina, Brasil, India og Sør-Afrika alle har vært fysisk til stede, måtte Russland nøye seg med å sende utenriksminister Sergej Lavrov. Det skyldes at president Vladimir Putin risikerte å bli pågrepet som følge av en arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Putin har imidlertid deltatt virtuelt og blant annet holdt en tale der han forsvarte krigen i Ukraina og presenterte Russlands narrativ om krigen.

Mens Sør-Afrika har formannskapet i Brics i år, overtar Russland roret neste år. Putin har lovet at landet kommer til å sørge for over 200 politiske, økonomiske og sosiale arrangementer, og at Russland vil jobbe for en mer multipolar verden.

Brics’ fem nåværende medlemsland representerer 40 prosent av verdens befolkning og bidrar til over en firedel av verdens produksjon.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også