Det går for tregt å bygge ut fornybar kraft i Norge og regjeringen mangler en skikkelig plan, mener næringslivstopper.

– Vi finansierer vannkraft i Chile, solkraft i Australia og vind i USA. Det er bra for å bygge en global kompetanse, men vi skulle gjerne brukt enda mer av den i Norge, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen i Politisk kvarter i NRK.

Hun får støtte fra Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim og Yara-sjef Svein Tore Holsether.

– Jeg mener det går for sakte, og det er etter at vi har hatt rekordhøye priser på strøm, som har påvirket husholdninger og bedrifter. Og ikke bare ligger vi etter på kraftutbyggingen, men det har blitt vanskeligere, rammebetingelsene har blitt mer uforutsigbare, og det er pålagt skatter, sier Holsether.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener det fremdeles er lønnsomt å investere i fornybar kraft i Norge. Han påpeker at høyprisbidraget, der kraftselskapene må betale ekstra skatt når strømprisen er høy, er midlertidig og at situasjonen vil endre seg.

– Høyprisbidraget avskaffer vi senest i utløpet av 2024 og gjerne før det. Da vil man få en litt annen skattesituasjon. Det er fortsatt lønnsomt å investere i vind og vannkraft i Norge fordi man vet at spesielle delen av skattesystemet vil bli borte, og det var en kriseløsning i en helt spesiell situasjon, sier han.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også