Så kom den fjerde kriminelle tiltalen mot Donald Trump på bare fem måneder, og med den kadensen kan det lett bli ytterligere 14 før presidentvalget i november neste år.
Fundamentalt sett handler både den siste tiltalen fra Georgia og den som Justisdepartementets spesialanklager, Jack Smith, allerede har presentert for den tidligere presidenten, om Trumps innvendinger mot det offisielle valgresultatet ved presidentvalget i 2020. Trump mener fortsatt at han vant, men ble fratatt seieren på grunn av valgfusk. Han prøvde derfor å overtale republikanske ledere i ulike stater til å utpeke andre valgmenn enn de offisielle, med den hensikt å få Kongressen – som skal bekrefte valgresultatet – til å sende spørsmålet om påstått valgfusk tilbake til statenes lovgivende forsamlinger.
DR.dk kunngjør triumferende at en «lydopptak avslører Trumps planer om valgfusk» – som altså besto av hans forsøk på å få det ennå ikke bekreftede valgresultatet omgjort. Samme anklage ligger bak Jack Smiths tiltale.
Det er imidlertid langt fra første gang en tapende amerikansk politiker har utfordret det offisielle valgresultatet og prøvd å få det endret. Det er heller ikke første gang den tapende parten har stilt med sine egne valgmenn. Faktisk er det mer regelen enn unntaket at tapere i amerikanske valg utfordrer et valgresultat de ikke vil godta. Den dag i dag holder Hillary Clinton fast ved at Trumps seier i 2016 skyldtes en sammensvergelse mellom Vladimir Putin og Trump, og at sistnevnte med andre ord var en illegitim president. Derfor oppfant og finansierte hun det såkalte Russia hoax med hensikten å få Trump avsatt og fengslet. Alt sammen var ren oppspinn, men hun er aldri blitt anklaget for det. Heller ikke den tapende kandidaten i guvernørvalget i Georgia, demokraten Stacey Abrams, har hørt fra påtalemyndigheten, selv om hun fremdeles påstår at nederlaget skyldtes valgfusk.
Tidligere i amerikansk historie er det eksempler på langt verre oppstyr i forbindelse med presidentvalg, og ingen er blitt anklaget eller straffet for å så tvil om et valgresultat. Poenget er at det aldri tidligere i amerikansk historie har blitt ansett som straffbart å komme med anklager om valgfusk eller å benytte seg av ulike juridiske knep for å få sin vilje. Men hatet mot Donald Trump er så brennende at FBI, Justisdepartementet og til slutt Det hvite hus er klare til å bryte med enhver presedens.
Kritikere av den juridiske offensiven mot den tidligere presidenten finner det også forkastelig at hvilken som helst lokal offentlig påtalemyndighet – som har skjedd i New York og Georgia – kan innkalle en storjury og få den til å reise tiltale mot en president eller tidligere president.
For å illustrere det absurde i fremgangsmåten sier Fox News-kommentatoren Charlie Hurd at han kanskje kunne få den offentlige påtalemyndigheten i sitt hjemfylke i sørlige Virginia til å tiltale Joe Biden for drap, fordi han ikke har stengt grensen og dermed forhindret at USA oversvømmes av fentanyl, som har tatt livet av 200 000 særlig unge amerikanere siden Biden tiltrådte.
De kommende månedene vil vise om det amerikanske demokratiet kan gjenopplives, eller om demokratene og deres politiserte byråer vil lykkes med de samme metodene som i Putins Russland, i Venezuela eller i enhver annen bananrepublikk.
Utsiktene er ikke gode, for som Fox-kommentatoren Greg Gutfeld bemerket i går, er vi vitne til et blodløst mord på Trump. Blodløst kanskje, men et mord likevel.»