En av Ecuadors presidentkandidater, Fernando Villavicencio, ble myrdet onsdag 9. august. Han var særlig kjent for sitt korstog mot korrupsjon og narkososialisme.
Valget går som planlagt
Dagen efter attentatet på 59 år gamle Villavicencio bekreftet politiet i Ecuador at seks mistenkte var fengslet mens en syvende person ble drept under skytingen. Alle de mistenkte er ifølge politiet, colombianere – og ifølge Carlos Sánchez Berzain som vi kommer tilbake til, instrumenter for det 21. århundres narkososialister.
Avtroppende president Guillermo Lasso erklærte tre dagers sorg og to måneders unntakstilstand, men sa at parlamentsvalget ville bli avholdt som planlagt 20. august:
– Dette er en politisk forbrytelse med karakter av terrorisme og vi er ikke i tvil om at det er et forsøk på å sabotere valget, sa Lasso som har bedt amerikanske FBI om hjelp med efterforskningen.
Video fra meldingsappen Telegram
Internasjonalt anerkjent korrupsjonsjeger
Villavicencio var internasjonalt anerkjent som Ecuadors skarpeste stemme mot korrupsjon, særlig gjorde han seg bemerket de ti årene den autoritære, korrupsjonsanklagede og dypt splittende Rafael Correa satt som president fra 2007 til 2017.
Villavicencio gikk inn i politikken efter i årevis å ha bekjempet korrupsjon som uavhengig journalist. Han fungerte også som leder for den lovgivende tilsynskommiteen 2021–2023 hvor han hadde en rekke konfrontasjoner både med opposisjon og regjeringen. Han innga en mengde rettslige anklager mot høytstående medlemmer av Correa-regjeringen, inkludert ekspresidenten selv.
Fengsel for ærekrenkelse
For å ha anklaget daværende president Correa for forbrytelser mot menneskeheten, ble han dømt til 18 måneders fengsel for ærekrenkelse. Efter det søkte han skjul i et av landets urfolksterritorier.
I 2016 beordret en dommer på nytt at han skulle fengsles på grunn av at han hadde brukt hackede e-poster i en korrupsjonsundersøkelse, hvilket førte til at han søkte tilflukt i og senere fikk asyl i nabolandet Peru frem til 2017 da Correas efterfølger, Lenín Moreno, tillot ham å vende tilbake til landet.
Ekspresident i eksil
Correa ble dømt til åtte års fengsel på grunnlag av Villavicencios efterforskning og lever nu i eksil i Belgia.
– Ecuador er blitt en mislykket stat. Forhåpentligvis vil de som prøver å så mer hat med denne tragedien, forstå at det bare vil fortsette å ødelegge oss, sa Correa efter attentatet.
https://twitter.com/Apex644864791/status/1689857774354628608?s=20
Correa skal også være avbildet sammen med en av morderne.
Unaturlig oppførsel
Belenix skriver i en tweet at Villavicencio oppførte seg unaturlig i minuttet før attentatet:
– Det ser ut til at han har fått noe i drinken han bærer i hånden, se hvordan han går, hans blikk er tapt og han vakler, han hverken vinker eller smiler som han pleide, en supporter rekker hånden frem, men Fernando kan ikke reagere … Se hvordan politimannen lukker døren til bilen med det samme som om han visste hva som er på vei … hvilken indignasjon jeg føler mens jeg skriver dette…
https://twitter.com/belenix_ceo/status/1690638926996770816?s=20
– En trussel mot kriminelle organisasjoner
Kort tid før drapet hadde Villavicencio levert en rapport til riksadvokaten som involverte det statlige oljeselskapet Petroecuador angående påståtte ulovlige kontrakter ved tildeling av 21 oljebrønner til utenlandske selskaper, samt tidligere visepresident Jorge Glas, men ingen detaljer om rapporten er blitt offentliggjort.
Edison Romo, en tidligere oberst i den militære efterretningstjenesten, sa at Villavicencios antikorrupsjonsarbeide gjorde ham til «en trussel mot internasjonale kriminelle organisasjoner».
Narkososialisme
Villavicencio omtales vekselvis som venstre- og høyreorientert i ulike medier, venstreorientert ofte med henvisning til hans fortid i fagforeningen i Petroecuador, høyreorientert fordi han utfordrer symbiosen mellom sosialistiske regimer i Mellom- og Syd-Amerika og narkotikakartellene.
The Ecuadorian right-wing presidential candidate Fernando Villavicencio was shot and killed yesterday while leaving a campaign rally.
He was a strong critic of the nexus between Marxist groups, organized crime groups and drug traffickers in South America https://t.co/WwwEazlkgw
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 10, 2023
Carlos Sánchez Berzain, leder av Interamerican Institute for Democracy, definerer en «narkostat» som et land hvis politiske institusjoner er betydelig påvirket av narkotikahandelens makt og rikdom; et land hvis ledere er involvert i nettverk som har befatning med produksjon og/eller handel med narkotiske stoffer samtidig som de er beskyttet av det juridiske system.
Skillet mellom kriminalitet og politisk makt viskes ut
Narkostatens regjering er ifølge Sánchez Berzain, sammensatt av eller infiltrert av dem som sponser, fremmer, beskytter, forsvarer, deltar og/eller drar nytte av narkotikasmugling:
– Skillet mellom narkotikahandel og politisk makt er utvisket eller ekstremt uklart i sosialistiske narkostater som Cuba, Venezuela, Bolivia og Nicaragua, og det var også tilfelle i Ecuador under Rafael Correa.
Kopi av cubansk statsterrorisme
– Den viktigste og modigste motstander av Correa og hans sosialistiske diktatur, var Fernando Villavicencio. Han ble forfulgt og sendt i eksil for å påpeke, dokumentere og bekrefte korrupsjonen, institusjonalisert krenkelse av menneskerettighetene og kopieringen av cubansk statsterrorisme i Correas narkostat.
– Villavicencios presidentkandidatur var den sterkeste forsikring mot en gjeninnføring av narkososialismen i Ecuador samt å sikre at det ikke gis amnesti til Rafael Correa som er dømt til åtte års fengsel. Villavicencio var Ecuadors mur mot pro-Correa-kandidater og tilhengerne av sosialistisk diktatur som ønsket å «rehabilitere» flyktningen og gjenta det brasilianske hokus pokus hvor Lula gikk fra fengsel til presidentembedet.
Organisert kriminalitet i politisk forkledning
– Det 21. århundredes sydamerikanske sosialisme er organisert kriminalitet i politisk forkledning. Kriminelle presenteres som politikere, forbrytelser fremstilles som politikk og politiske motstandere elimineres.
Villavicencio: – Men jeg er ikke redd dem
Villavicencio hadde ifølge ham selv, mottatt en rekke drapstrusler, blant annet fra medlemmer av Mexicos Sinaloa-kartelell, en av flere internasjonale organiserte kriminelle grupper som opererer i Ecuador. Han betraktet sitt kandidatur som en trussel mot disse gruppene:
– Men jeg står frem og er ikke redd dem, sa Villavicencio og kalte den arresterte mafialederen Jose Adolfo Macias ved sitt alias «Fito».
Folket er min skuddsikre vest
– Truslenes tid er forbi. Om halvannet år vil vi ha nedkjempet narkosmuglerne. Jeg er ikke redd for dem… Det eneste de kan gjøre er å drepe meg, og med det vil vi befri et helt folk. Jeg er ikke redd for døden, jeg har allerede beseiret den. De ba meg bruke skuddsikker vest. Her står jeg i svett skjorte, for helvete. Folket er min skuddsikre vest, vi er et modig folk og jeg er modig som dere. De sa at de skulle knekke meg. La narkobaronene komme, la leiemorderne komme. Tiden for trusler er forbi.
SHOCKING: Ecuador presidential candidate Fernando Villavicencio was assassinated hours ago. But just days ago, he said this at a campaign event, "Here I am Mrs. Luisa González. They have told me to wear a bulletproof vest but here I am in a sweaty shirt, let the drug lords come,… pic.twitter.com/DqkkXcutm6
— Simon Ateba (@simonateba) August 10, 2023
«Fito» og Sinaloa-kartellet
Selv om en annen gjeng har tatt på seg ansvaret for angrepet på Villavicencio, er «Fito», Jose Adolfo Macías, leder av Los Choneros-fraksjonen av det meksikanske Sinaloa-kartellet, anklaget for bare en uke før mordet å ha kommet med trusler mot presidentkandidaten. Fito soner 34 år for organisert kriminalitet, narkotikasmugling og drap.
Lørdag ble flere tusen bevæbnede politimenn i pansrede biler mobilisert da de flyttet Fito til et høysikkerhetsfengsel.
– Å tie når kriminelle myrder er feighet
Villavicencios parti Movimiento Construye som vekselvis omtales som venstre- og høyreorientert i ulike medier, har opplyst at også deres kontorer i hovedstaden Quito er blitt angrepet av væpnede menn. Efter drapet på en borgermester i juli har de diskutert hvorvidt valgkampen burde innstilles på grunn av politisk vold, men dette motsatte Villavicencio seg med ordene at «å tie når kriminelle myrder borgere og folkevalgte, er feighet».
Politicos mafiosos
I siste tale før Villavicencio ble drept, lovet han en jublende folkemengde at han ville utrydde korrupsjonen og sperre «landets tyver» inne.
A usted Gustavo Petro que no puede explicar la riqueza suya y de su hijo. Mensaje de Fernando Villavicencio a la mafia política.pic.twitter.com/NokubyAEyD
— Reacción Nacional (@RNacional_News) August 12, 2023
Rundt tredve kandidater til det forestående valget i Ecuador, herunder seks av de åtte presidentkandidatene, var under politibeskyttelse før mordet på Villavicencio.
Ecuadors drapsrate doblet seg fra 2021 til 2022.
Temaet i valgkampen har praktisk talt utelukkende dreid seg om sikkerhetskrisen Ecuador gjennomlever med det høyeste antall drap i landets historie (25,3 pr. 100.000 innbyggere).
Villavicencio efterlot seg kone og fem barn. Hans mor sa da hun begravde sin sønn at han efterlot seg en stor arv.
– Gråtende begravde Fernando Villavicencios mor sin sønn, presidentkandidaten som kjempet mot Rafael Correas narkososialisme, skriver Capitán Bitcoin. Han tilføyer at den spanske president Pedro Sánchez som sørget over ETA-medlemmet Igor González’ død, har ikke dedikert en eneste tweet til tragedien:
Así enterraba la madre de Fernando Villavicencio a su hijo, el candidato a presidir Ecuador que se oponía al narco socialismo de Rafael Correa. El Presidente español Pedro Sánchez, que sí lamentó la muerte del etarra Igor González, no le ha dedicado ni un tuit al drama. pic.twitter.com/S7Ie0J0oJK
— Capitán Bitcoin (@CapitanBitcoin) August 13, 2023
Familiemedlemmer av Villavicencio har kritisert at de ikke får se liket. Hva holdes skjult, spør de:
🔥⚰️🇪🇨 – Relatives of the candidate Fernando #Villavicencio are denouncing that they are not being allowed to enter the Legal Medicine facility to see their family member's body.
💥 "What is being hidden?" questions his uncle. pic.twitter.com/e0mRefDPox
— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) August 10, 2023