Grønland har ikke alltid vært et kritthvitt landskap med kilometervis av bunnsolid innlandsis, dekket av snø.
For 424.000 til 374.000 år siden – omtrent da mennesket fant opp ilden – forvandlet en moderat varmeperiode minst 20 prosent av Grønland til frodig tundra, skriver Forskning.no.
De enorme mengdene smeltevann fra innlandsisen fikk verdenshavene til å stige med minst 1,5 meter, ifølge en ny studie.
Da isen trakk seg tilbake, var det 50 prosent mindre varme fanget i karbondioksid i lufta enn i dag.
I 1960-årene, under den kalde krigen, var forskere på et hemmelig oppdrag i Nordvest-Grønland sammen med den amerikanske hæren. De trakk opp en 3,6 meter lang borekjerne av jord og stein fra under isen.
Via omveier endte den i en fryser i København og ble glemt i flere tiår. I 2017 ble den funnet av en dansk forskergruppe da den skulle flyttes til en ny fryser i Rødovre.
– Det var fantastisk! Det sto store syltetøyglass med helt bevarte kjerner med frossen grus. Her kunne vi finne små kvister, mose og pollen fra skogen som sto på Grønland for 400.000 år siden, sier klimaforsker Dorthe Dahl-Jensen, som ledet forskergruppen.
Innlandsis kan smelte igjen hvis vi ikke stanser klimaendringene, mener Sebastian Mernild.
– Den varmeperioden forskerne beskriver, varte i 50.000 år, mens den globale oppvarmingen vi ser i dag, begynte etter industrialiseringen for 160 til 170 år siden. Det forteller oss at hvis dagens temperaturer fortsetter, kan det få store konsekvenser, sier han.
Hvis all isen på Grønland smelter, vil havet stige med hele syv meter. Men det vil ta veldig lang tid før all isen smelter, påpeker Dorthe Dahl-Jensen.
– Det skal mye varme til for å smelte den raskt. Se bare hvor lang tid det tar for en isbit å smelte i et glass vann, sier Dahl-Jensen.
Forskerne som står bak den nye studien, mener resultatene er «skuddsikre». De har brukt såkalt luminositetsteknologi og isotop-analyse til å datere boreprøven.
– Det er usikkerheter ved alle målemetoder, særlig når man bruker dem til å se så langt tilbake i tid. Dette er imidlertid solide vitenskapelige metoder som gir et korrekt bilde av hvordan Grønland har sett ut, sier Sebastian Mernild.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.