Et automatisk overrislingsanlegg vanner en maisåker i Zelo Surrigone, tre mil sør for Milano, den 12. juli 2022. Foto: Luca Bruno / AP / NTB.

Et bærekraftig landbruk i Europa er viktig, men det må ikke gå på bekostning av matproduksjonen, sier divisjons­direktør for landbruks­økonomi David Laborde i FNs matvare­organisasjon (FAO).

Ifølge Laborde er matvare­sikkerheten avtagende både globalt og i Europa, og det er etter hans oppfatning viktig å utvikle et landbruk som tar hensyn til både produktiviteten og bærekraften, melder Euractiv, en nyhetsorganisasjon som spesialiserer seg på EU-politikk.

Som en del av EUs «grønne» satsning, kalt European Green Deal, har EU-kommisjonen ambisjoner om å halvere bruken av plantevernmidler, redusere bruken av gjødsel med 20 prosent og sette av en fjerdedel av landbruksarealet i unionen til økologisk landbruk – alt dette innen 2030.

Fra europeiske landbruksorganisasjoner er det kommet signaler om at slike tiltak er ensbetydende med redusert produksjon. Og nå er det altså FN som signaliserer forsiktig skepsis. For det handler ikke bare om EU: Resten av verden klarer seg ikke uten Europa som en viktig leverandør av landbruksvarer, sier Laborde.

“The less Europe produce, the less it will export, and the more it will demand on global markets. This can increase tension,” warned Laborde.

FAO-talsmannens bekymring er at et Europa som produserer mindre mat, vil etterspørre mer mat i resten av verden, og så lenge vår verdensdel forblir relativt velstående globalt sett, vil det presse opp prisene i fattigere land.

Men også for fattige i Europa ville lavere matproduksjon bli et problem: Det er stadig flere europeere som sliter med å kjøpe nok mat av ernæringsmessig tilfredsstillende kvalitet.

Avtagende matvaresikkerhet er en internasjonal trend:

Laborde was among the coordinators of the 2023 State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) report, published in July by the FAO and other 4 UN bodies – the World Health Organisation (WHO), the International Fund for Agricultural Development (IFAD), the World Food Programme (WFP), and the United Nations Children’s Fund (UNICEF).

The report found that food insecurity – in the form of chronic hunger, undernourishment and malnutrition, particularly for children – is on the rise due to the COVID pandemic, several climate shocks, and local conflicts such as in Yemen, Syria, and Ukraine.

Europa har allerede lavere matvaresikkerhet enn Nord-Amerika:

European countries performed differently in a study that measures the state of global food security, showing an internal discrepancy within the bloc that put Europe behind North America in the ranking of regions.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.