Owe Ingemann Waltherzøe, leder i Industri- og næringspartiet (INP). Foto: Javad Parsa / NTB
Industri- og næringspartiet (INP) fyker forbi sperregrensen, og ender på solide 4,6 prosent oppslutning i en ny måling.
Industri- og næringspartiet (INP) har på kort tid gått fra å være ett av de mange partier i «Andre»-kategorien, til å bli en utfordrer å regne med i valget.
Derfor blir partiet nå invitert i debatter og omtalt i store medieoppslag.
I InFacts nye augustmåling for Nettavisen passerer partiet sperregrensen for første gang, med 4,6 prosent oppslutning.
Dermed er INP her større enn de to stortingspartiene KrF og MDG, som begge havner under sperregrensen i målingen.
Nettavisen melder om saken, og har intervjuet INPs partileder Owe Ingemann Waltherzøe:
– Vi har ventet og ventet og ventet på det 4-tallet. Vi har håpet at vi kunne klare det i løpet av valget, men innerst inne egentlig ikke trodd på det. Nei, så inderlig! Jeg er helt målløs, jeg har ikke … det er helt vilt, sier partilederen blant annet.
Forklaringen på fremgangen mener han i stor grad ligger hos regjeringen:
– Denne regjeringen leverer oss lissepasning etter lissepasning, nå sist med den omstridte elketrifiseringen av Melkøya. De har helt sikkert spart denne saken til valgkampen, og i sin lille organisasjonsboble så tror de det er en gladmelding til Finnmarks befolkning. Men de har jo ikke skjønt noen ting, så det er jo dessverre sånn vi vokser, sier han.
INP stiller totalt 138 lister ved årets valg, inkludert i fylkene.
På spørsmål om hvor mange steder partiet ligger an til å faktisk komme inn, svarer partilederen:
– Etter den målingen nå, så alle! Nei da, men vi ligger faktisk an til å komme inn i de aller fleste kommunene som har klart å stille lister, mener Waltherzøe.
– Større potensial nå
Fremveksten til INP kan ha en sammenheng med Frps periode i regjering, tror statsviter Jørgen Bølstad ved UIO:
– Frp mistet kanskje litt taket på sine velgere etter å ha sittet i regjering. Dette har skapt en åpning for nye partier litt i samme område, og gjort det litt lettere for INP å etablere seg, for de har litt av det samme saksfokuset, sier han til Nettavisen.
Dagsaktuelle saker som Melkøya kan spille inn, men i tillegg kan enkeltmålinger sprike ganske mye, understreker Bølstad.
– Målingen illustrer et visst potensial, men samtidig må man ta høyde for spesielle utslag.
Bølstad tror områder som Stavanger-regionen kan spille inn for en eventuell utelling i kommunevalget til høsten, siden INP har tydelige standpunkter som støtter en fortsatt utvikling av oljeindustrien framfor å prioritere miljøhensyn.
Har et «kvinneproblem»
Lars Eirik Helander, daglig leder i Infact, sier at 4,6 prosent er det høyeste de noen sinne har målt INP til.
– Vi ser en klar økende trend for INP gjennom flere målinger nå. Det som er interessant er at vi trodde det var protestparti som ville forsvinne, men i stedet har de vokst kraftig, sier Helander til Nettavisen.
Han peker imidlertid på at partiet har ett stort problem. INP-velgerne er i veldig stor grad menn, som står for to tredeler av stemmene til partiet.
– De har veldig lite støtte hos kvinner, og også veldig få kvinnelige kandidater, sier Helande
Motgang for de største partiene
Målingen viser at de største partiene ikke har hatt noen god sommer, alle de tre største går tilbake.
Ap går tilbake og plasserer seg litt over 19 prosent, mens Høyre faller 2,2 prosent til 26,8. Senterpartiet synker noen desimaler fra forrige måling.
Det ser dermed ikke ut til at habilitetssakene (Tone Brenna og Anette Trettebergstuen) i sommer har gitt så store utslag for Ap:
– Det kan se ut til at Ap allerede ligger på et nivå som utgjør kjernevelgerne, og at de ikke så lett bytter parti på grunn av disse sakene. Også Senterpartiet ligger på grunnfjell-nivå. Samtidig kan det virke som Høyre og Frp har nådd sitt potensial, som kan forklare en liten tilbakegang, sier Jørgen Bølstad, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap, ved Universitetet i Oslo (UiO).
Heller ikke den såkalte solbrillesaken og Moxnes sin avgang ser ut til å gått særlig inn på velgerne, Rødt går her frem 0,5 prosentpoeng, til 5,4.
For øvrig virker MDG å være like fortapt som det har vært i hele år, og går tilbake 0,6, til 3,2, godt under sperregrensen. Partiets håp ligger i at det vanligvis gjøre det noe bedre i lokalvalg enn i riksvalg (som denne målingen er basert på).
Alle resultater:
H: 26,8 (-2,2), Ap: 19,1 (-1,7), FrP: 13,8 (-0,7), SV: 8,4 (+1,8), V: 6 (+2,2), R: 5,4 (+0,5), INP: 4,6 (+3,2), MDG: 3,2 (-0,6), KrF: 2,9 (-0,9), Andre: 2,1 (-0,9).
Document har nylig omtalt INP, og gått i dybden på hva partiet egentlig står for, noe som til nå har vært uklart i en del spørsmål.
Document konkluderer her med at enkelte av av partilederens uttalelser kan bidra til å kjølne begeistringen for partiet blant noen av dem som per i dag oppgir å støtte det. Se under.
Les også:
Bestill fra Document i dag:
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!
Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: