FNs sikkerhetsråd har vedtatt å avvikle den fredsbevarende styrken i Mali. USA legger ansvaret hos det russiske leiesoldatkompaniet Wagner.

Sikkerhetsrådets avgjørelse kommer etter at militærjuntaen i landet ba de 13.000 soldatene om å dra.

Styrkens oppdrag, kjent som Minusma, har pågått i ti år.

Avviklingen skjer etter flere år med spenning og motstand fra lokale myndigheter som har skapt trøbbel for Minusmas innsats både på bakken og i lufta etter at Mali begynte å samarbeide med Wagner-gruppen.

Norsk bidrag

Sikkerhetsrådet vedtok et fransk utkast som tok til orde for at oppdraget starter uttrekking og avvikling lørdag. Målet er at prosessen skal være ferdig før året er omme.

Norge har deltatt i Minusma siden 2013 og hadde i juni seks offiserer i styrkens hovedkvarter i hovedstaden Bamako. Styrken har fått æren for å ha bidratt til å beskytte sivile mot et jihadistopprør som har ledet til tusenvis av drap i landet.

Enkelte eksperter frykter at sikkerhetssituasjonen vil forverres etter Minusmas uttrekking. Malis dårlig rustede hær blir stående igjen sammen med rundt 1000 Wagner-soldater til å kjempe mot militsgrupper som kontrollerer store områder nord og sentralt i landet.

USA peker på Wagner-gruppa

Talsperson John Kirby i Det hvite hus sa etter avstemningen at Wagner-gruppas leder Jevgenij Prigozjin bidro til å avvikle operasjonen.

– Det som ikke er så godt kjent, er at Prigozjin bidro til å tilrettelegge for avviklingen for å fremme Wagners interesser, sa Kirby.

– Vi vet at høytstående maliske tjenesteperson samarbeidet direkte med Prigozjins ansatte for å informere FNs generalsekretær om at Mali har trukket tilbake tillatelsen til Minusma-oppdraget, la han til.

Mali sier etter Sikkerhetsrådets avgjørelse at Russland igjen har uttrykt sin «uforbeholdne støtte».

Russlands FN-ambassadør Anna Evstigneeva omtaler Malis beslutning som uavhengig.

– Vi vil understreke vår støtte til Bamako og regjeringens mål om å ta fullt ansvar og spille en ledende rolle i å stabilisere Mali, sa hun.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også