NTB

Væpnede menn har denne uken drept minst 20 personer i en etnisk konflikt som har kostet flere hundre mennesker livet i Kongo, opplyser Human Rights Watch.

Menneskerettsgruppen sier krigere fra Mobondo-militsen mandag angrep en buss med handelsfolk fra den etniske gruppen teke. Bussen ble stukket i brann i en landsby i regionen Kwamouth nordøst for hovedstaden Kinshasa.

– Konflikten om land og tradisjonelle rettigheter brøt ut i 2022, og flere hundre er drept, sier gruppen, som har base i New York.

– Den blusset opp og førte til omfattende vold etter at bønder, hovedsakelige fra folkegruppen yaka, avviste en økning i en tradisjonell betaling til teke-lederne, forteller HRW.

Grupper som kaller seg Mobondo, etter noen mystiske amuletter, rekrutterer blant yaka-folket og flere tilsvarende grupper og har angrepet teke-landsbyer med macheter, spyd, jaktgeværer og militære våpen, sier HRW videre og legger til at det har vært flere angrep i år.

Volden har ført til at flere har forlatt hus og hjem, noe som har utløst en humanitær krise.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.