Det har lenge vært spekulasjoner om hvorvidt aspartam kan bidra til å fremkalle kreft. 

Dette blir klart avvist av EUs matvarepanel European Food Safety Authority (EFSA), amerikanske Food and Drug Administration (FDA) og det norske Folkehelseinstituttet (FHI).

Men Verdens helseorganisasjon (WHO) vil sette søtningsstoffet aspartam på lista over kreftfremkallende stoffer, skriver Forskning.no.

Oppslaget er basert på at to kilder som skal ha kjennskap til innholdet i en rapport som WHO jobber med, har uttalt dette til pressemeldingstjenesten Reuters.

Trine Husøy, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, mener aspartam er trygt.

– Vår vurdering er at aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge, basert på tidligere vurderinger.

Stoffer som aspartam, sukralose og stevia blir nå brukt i en rekke produkter, som brus, saft, yoghurt, syltetøy og desserter. Økende antall krefttilfeller har satt fart i spekulasjoner om at noen av disse stoffene kan være kreftfremkallende.

Verdens helseorganisasjon planlegger å gi ut en ny rapport om sikkerheten til søtningsstoffet aspartam 14. juli, ifølge det amerikanske mediehuset Bloomberg. 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.