Teleskopet Euclid er bygget med forskning og teknologi fra Norge. I sommer skytes det opp for å kartlegge universet i kosmisk skala.

Den europeiske romorganisasjonen ESAs nye romteleskop Euclid skal skanne cirka en tredel av himmelen ut til mer enn 10 milliarder lysår.

Dette vil kartlegge universet i kosmisk skala, og vil blant annet kunne gi svar på hva mørk energi og materie er for noe. Kanskje vil det også gi svar på hvordan de første galaksene i universet ble til.

– Euclid kan være med på å løse noen av de største mysteriene innen dagens fysikk, blant annet hvorfor universet utvider seg, og hvorfor dette skjer eksponentielt, sier professor Per Barth Lilje ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Målingene fra Euclid skal, sammen med Liljes gruppe, analyseres av hundrevis av forskere over hele verden. Norsk romsenter har finansiert instrumentdelene og programvaren i teleskopet med cirka 40 millioner kroner.

Forskere fra både Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo og Clara Venture Labs i Bergen var med på å bygge romteleskopet. Sistnevnte jobber også med brenselcellesystemer som skal brukes på månen og på Mars.

Euclid skal skytes opp med en Falcon 9-bærerakett fra SpaceX i Florida. Oppskytningen er planlagt til 1. juli klokken 17.12 norsk tid.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også