NTB

Israelske bosettere har satt fyr på biler, bygninger og olivenlunder og angriper innbyggere i flere palestinske landsbyer på den okkuperte Vestbredden.

I Hawara nær Nablus kastet rundt 100 bosettere tirsdag kveld stein mot innbyggere og forsøkte å tenne på bolighus. Flere titall palestinere ble ifølge Palestinsk Røde Halvmåne skadd i angrepet, men ingen alvorlig.

I al-Lubban ash-Sharqiya har en bensinstasjon, en fabrikk, flere butikker og over ti bolighus gått opp i flammer, og en kornåker, en olivenlund og flere titall biler er også stukket i brann av bosettere uten at israelske soldater på stedet ifølge øyenvitner har gjort tegn til å gripe inn.

Også i Beit Furik, Burin, Turmus Aya og andre landsbyer på Vestbredden har rasende bosettere det siste døgnet gått til angrep.

Målrettede drap

Rett før angrepene tok Israels sikkerhetsminister, den ytterliggående høyrepolitikeren Itamar Ben-Gvir, til orde for mer maktbruk mot palestinerne på Vestbredden.

– Det trengs en militæroperasjon, vi må jevne bygninger med jorda, vil trenger målrettede drap, sa han i nasjonalforsamlingen.

FNs menneskerettssjef Volker Türk kritiserte tidligere i uka Israel for slik maktbruk i de okkuperte områdene.

– De israelske sikkerhetsstyrkenes begår stadig flere ulovlige drap på palestinere, inkludert det som framstår som utenomrettslige henrettelser, konstaterte han.

Hamas-angrep

Bosetternes angrep mot palestinske landsbyer framstår som hevn for tirsdagens palestinske angrep mot bosetningen Eli.

Fire israelere ble drept og flere andre ble såret da to væpnede palestinere slo til. Angriperne skjøt først og drepte tre mennesker på en kafé og deretter en mann som sto og fylte bensin på en bensinstasjon ved siden av.

Den ene angriperen ble skutt og drept av en bosetter, mens den andre ble drept av israelske soldater senere på kvelden. Begge hadde ifølge Israel tilknytning til den palestinske gruppen Hamas.

Hamas opplyser at de to angriperne tilhørte deres væpnede gren, Izzedine al-Qassam-brigadene.

– Revolusjonære på Vestbredden slår til over alt og særlig der Israel ikke forventer det, sier Hamas-talsmannen Hazem Qassem. Han beskriver angrepet i bosetningen som en reaksjon på Israels forbrytelser i Jenin.

15-åring døde

Situasjonen i de okkuperte palestinske områdene er svært spent etter at israelske styrker mandag rykket inn i Jenin på Vestbredden. Der møtte de kraftig væpnet motstand, blant annet i form av veibomber.

Sju palestinere ble drept og 90 ble såret i angrepet. Det siste offeret var en 15 år gammel jente som ble truffet av et streifskudd i hjemmet sitt under det israelske angrepet. Hun døde onsdag av skadene, opplyser Palestinas helsedepartement.

Sju israelske soldater ble også såret under angrepet i Jenin, og for første gang på over 20 år tok Israel i bruk kamphelikoptre på Vestbredden.

Vil «gjøre opp»

Over 130 palestinere er drept i israelske angrep hittil i år, mens 24 mennesker er drept i palestinske angrep.

Den israelske hæren varslet tirsdag kveld at de ville sende militære forsterkninger til Vestbredden, og statsminister Benjamin Netanyahu gjør det klart at Israel nå akter å «gjøre opp med drapsmennene».

– Til alle dem som forsøker å skade oss, vil jeg si at alle muligheter nå står åpne. Vi kommer til å bekjempe terror med full styrke, sier Netanyahu.

Kritikk

Israel har de siste dagene kommet under krass internasjonal kritikk etter at regjeringen ga grønt lys til å øke byggeaktiviteten i de okkuperte områdene.

– Med Guds hjelp vil vi fortsette å utvikle bosettingsprosjektet og styrke israelsk kontroll over området, skrev Israels finansminister Bezalel Smotrich på Twitter søndag.

FNs sikkerhetsråd har slått fast
at de israelske bosetningene er ulovlige og et brudd på folkeretten
og krever øyeblikkelig byggestans.

FNs generalsekretær António Guterres ber Israel omgjøre beslutningen og viser samtidig at bosetningene «er en betydelig pådriver for spenning og vold» i de okkuperte palestinske områdene.

– Generalsekretæren gjentar at bosetningene er et åpenbart brudd på folkeretten, sa talsmannen Farhan Haq.

– Uakseptabelt

USA advarer også Israel mot å gå videre med planene om å utvide bosetningene.

– I tråd med vår langvarige politikk motsetter USA seg slike ensidige handlinger som gjør det vanskeligere å oppnå en tostatsløsning og som står i veien for fred, heter det i en uttalelse fra amerikansk UD.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kaller Israels planer uakseptable.

– Dette er helt uakseptabelt. Jeg oppfordrer på det sterkeste israelske myndigheter til å stanse og reversere bosetningsaktiviteten på okkupert palestinsk land, heter det i en uttalelse
fra henne.

– Denne politikken trekker mer og mer i retning av noe som ligner på en énstatsrealitet, sier hun.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.