Da apartheid ble avsluttet i Sør-Afrika rundt 1994 tok den svarte flertallsbefolkningen over styret av et land med store naturressurser og gode forutsetninger for å dyrke det meste, fra hvete til vin. Det hvite mindretallet hadde i alle fall bidratt til å skape en moderne infrastruktur.
Etter snart 30 år med ANC-styre befinner landet seg i oppløsning på grunn av tiår med korrupsjon og vanstyre. Millioner av mennesker over hele Sør-Afrika må leve med at elektrisiteten rutinemessig forsvinner i lange perioder av gangen. På tross av mange protester ser situasjonen bare ut til å forverre seg. Mangelen på strøm har negative ringvirkninger i alle deler av samfunnet, blant annet for vannforsyningen.
«Vi er i en tilstand av systemsvikt, vannsektoren kollapser», uttaler eksperten Anthony Turton til BBC.
På en forstadsvei nær hovedstaden Pretoria hører man lyden av boring. Dette er ikke folk som leter etter en ny kilde til landets berømte mineralrikdom, men arbeidere som graver etter vann.
Private borehull dukker opp i rike nabolag i landets økonomiske hjerteland.
«Jeg er lei av å ikke vite når vi får vann og når vi ikke får», sier en frustrert huseier. «Å ha et borehull betyr at vi ikke trenger å være så avhengige av myndighetene, det er det som er best for familien min».
Mye av vannforsyningen her er avhengig av elektrisitet for å pumpe vann fra kilden til høysletten som byene Johannesburg og Pretoria ligger på.
«Alle våre stasjoner trenger elektrisitet, de trenger strøm». Dette sier Sipho Mosai, sjefen for statseide Rand Water, en av landets viktigste vannleverandører.
«Noen dager mangler jeg både vann og strøm, og dette kan vare i dager om gangen. Det gjør hverdagen uutholdelig», sier Zizi Dlanga, en 35 år gammel privat formuesforvalter.
De aller fleste av innbyggerne har derimot ikke råd til å lage sine egne private borehull. Det er også spørsmål om grunnvannet er trygt å drikke. I enkelte deler av landet kan det finnes skadelige metaller og farlige bakterier i vannet.
Mangelen på elektrisitet har forverret problemer skapt av dårlig vedlikeholdt infrastruktur, noe som har ført til store lekkasjer samt kloakkproblemer.
Sytti millioner liter behandlet, reint drikkevann går tapt hver eneste dag på grunn av lekkasjer i vannsystemet.
Mesteparten av svinnet kan knyttes til dårlig drevne kommuner som ikke investerer i vedlikehold, blant annet på grunn av korrupsjon og tyveri. Dette har også ført til at avløpsanlegg ikke renser vannet slik de burde. Folkehelsen lider under dette.
På bare noen få uker i Hammanskraal utenfor Pretoria ble 29 mennesker drept av kolera som var funnet i vannforsyningen der. Utbruddet har vært knyttet til dårlig vannrensing.
Lawrence Malope selger vann på flaske i veikanten i et township. Dette er en ny virksomhet skapt av desperate tider. «De fleste kjøper av meg fordi de vil ha trygt vann å drikke, fordi vannet som kommer ut av kranene er skittent», sier han. Hjemme samler han opp regnvann og koker det før bruk. «Mange mennesker blir syke her på grunn av vannet som kommer ut av kranene våre, og noen vet bare ikke hvordan de skal rengjøre det. Vi har små barn i dette samfunnet, jeg er virkelig bekymret for sikkerheten vår», sier han.
Problemet finnes over hele landet. En fersk rapport fra departementet for vannsaker fant at av 155 behandlingssystemer som ble tatt prøver av, viste 41 % dårlig vannkvalitet.
Professor Anthony Turton mener at situasjonen er i ferd med å bli kritisk, og skaper store sosiale spenninger. Kombinasjonen av problemer med vann- og strømforsyning skaper en perfekt storm i Sør-Afrika. «Folk som bor over hele landet blir stadig mer bekymret og stadig sintere. En del av det er fordi folk sitter i mørke noen ganger». «Med avbrutt vannforsyning … har vi nå en situasjon der folk bokstavelig talt dør av sykdom».
Norske kroner svakere og svakere: Bare Argentina og Sør-Afrika verre i hele verden
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!
Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!