Krigen i Ukraina har forsterket et allerede stort problem for russisk økonomi. Mangel på arbeidskraft bremser produksjonen, og krigen gjør situasjonen verre. I tillegg rammes Russland av høye dødsrater og en stadig eldre befolkning.
Krigen mot Ukraina blir dermed en kamp mot den svake demografien.
Russland har hatt en negativ demografisk utvikling i mange år, blant annet med svært lave fødselstall og økende emigrasjon. Nå er 300.000 i arbeidsfør alder opptatt av militær tjeneste, og to store bølger av migrasjon i fjor ga den største migrasjonen fra Russland siden Sovjetunionen falt, skriver Wall Street Journal.
Det har ført til at russiske virksomheter mangler alt fra programmerere og ingeniører til sveisere og oljeborere, yrker som trengs for å få til vekst i økonomien. Dette rammer også krigsinnsatsen i Ukraina, siden det mangler arbeidere også i våpenindustrien.
Forrige måned ba president Putin sine rådgivere om å finne løsninger på dette problemet, som ved å øke den økonomiske støtten til de som velger å få barn. Men dette vil ikke vå noen effekt før om 18 til 20 år, og det er slett ikke sikkert om Russland kan vente så lenge.
Det er også planer om å innføre en straffeskatt for de som forlot Russland, men som beholdt sine russiske arbeidsplasser ved å jobbe hjemmefra i det landet de bor. Men dette er jo folk som allerede er i jobb, så det er vanskelig å se hvordan dette skal bedre situasjonen.
Enkelte russiske politikere foreslår å konfiskere eiendommene til de som har flyttet fra landet. Dette virker mer som en ren hevn, og vil neppe ha noen effekt på demografien.
Det siste kvartalet i 2022 rapporterte russiske selskaper den største mangelen på arbeidskraft siden målingen startet i 1998, viser en undersøkelse utført av den russiske sentralbanken. Antall arbeidere under 35 år falt med hele 1,3 millioner personer.
– Tapet på menneskelig kapital er en katastrofe for økonomien, og dette kommer på toppen av sanksjonene, sier Vasily Astrov, som er økonom ved Vienna Institute for International Economic Studies.
– Tapet av utdannede mennesker og dyktige fagarbeidere vil veie tungt på Russlands økonomiske potensiale i mange år fremover.
Hele økonomien merker presset. Mangelen på arbeidskraft presser opp lønningene, noe som fører til at færre investeringer blir lønnsomme. Dermed synker produksjonen for å tilpasse seg situasjonen. Høyere lønninger presser opp inflasjonen, og den russiske økonomien havner i en ond sirkel som selvsagt forsterkes av krig og sanksjoner.
Også høye dødsrater spiller inn, og antallet eldre vokser. Fortsetter trendene kan befolkningen i Russland, som i dag er på 145 millioner mennesker, synke med over 20 prosent i løpet av århundret, ifølge FN.
Tidligere har arbeidsinnvandring fra Sentral-Asia vært til stor hjelp, men etter at krigen startet har arbeidsinnvandringen sunket med 29 prosent. Nå er det 2,5 ledige stillinger per arbeidssøker.
Mangelen på arbeidskraft kan på litt sikt få store konsekvenser, både for russisk økonomi og for stridsevnen i Ukraina.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!