Svekkelsen av den norske krona bare fortsetter. Det er nå kun to land i hele verden der valutaen svekkes mer. Investorenes tillit til norsk økonomi er på et bunnivå.
Det vekker oppsikt at valutaen i det rike oljelandet Norge blir stadig svakere. Selv de fleste av verdens fattigste og økonomisk sett mest dysfunksjonelle land har nå en valuta som styrker seg i forhold til norske kroner.
Document har omtalt det norske valutafallet ved flere anledninger, som her, men saken er så alvorlig at den må følges videre.
Dagens Næringsliv skriver om saken:
De siste ukene har den norske kronen svekket seg på ny mot våre viktige handelspartnere. For to dager siden bikket en dollar igjen 11 kroner og både i går og i dag har kursen holdt seg over det nivået. Også mot britiske pund og euro har kronen svekket seg markant de siste ukene. Slik ser det ut i dag:
*Euro: 11,81 kroner.
*Amerikanske dollar: 11,01 kroner.
*Britiske pund: 13,60 kroner.
*Svenske kroner: 102,28 kroner.
Men situasjonen er faktisk langt verre, og mer oppsiktsvekkende, enn disse tallene skulle tilsi. For norske kroner er nå så svake at det kun er to valutaer i hele verden som ikke svekkes enda mer:
En valutaoversikt Bloomberg har over «expanded majors», et utvidet utvalg av 31 store valutaer, viser at kronen har svekket seg mot alle, med to unntak: argentinske pesos og sørafrikanske rand, skriver Dagens Næringsliv.
At norske kroner fortsatt er noe sterkere enn valutaene i nettopp Argentina og Sør-Afrika, er en mager trøst. Dette er to land med en direkte krisepreget økonomi. Med valutaen som målestokk befinner altså Norge seg helt nede i sumpen sammen med disse.
Til og med Tyrkia, et land med en inflasjon på 85 prosent, har en valuta (lira) som styrker seg i forhold til norske kroner. Også sanksjonsrammede russiske rubler faller mindre i verdi.
Det er normalt sett ingen logikk i dette, Norges nasjonaløkonomi er per i dag naturligvis sterkere enn økonomien i svært menge av de landene som nå har en mindre dårlig valutautvikling.
Dette vil først og fremst oppfattes som en illevarslende indikator i markedet. Valutastyrken forteller noe om hvordan verden ser på fremtidsutsiktene for et lands økonomi.
Analytikere og investorer rundt omkring vurderer rasjonelt og saklig Norges økonomiske politikk, signaler som gis fra myndighetene og planer for industri- og næringsutvikling.
I så måte ligger Norge åpenbart svært dårlig an. Verdensmarkedets tillit til det Støre og hans mannskap driver med, er på et absolutt lavmål. Norge betraktes rett og slett som en kandidat til en svært dårlig økonomisk utvikling fremover.
Det kan være mange grunner til dette. En grunn som ofte trekkes frem, er at norske kroner er en liten valuta, og investorer trekkes gjerne mot større valutaer i usikre tider.
Men samtidig vurderes altså norske kroner som svakere enn mange andre små valutaer, som for eksempel danske og svenske kroner.
Det er derfor naturlig å se etter andre forklaringer, og da kommer man raskt til det norske myndigheter er mer opptatt av enn noe annet: Det grønne skiftet.
Norges økonomi har lenge hvilt på olje- og gassvirksomheten. Den er en bærebjelke i det norske velferdssamfunnet og er helt sentral i landets rause statsbudsjetter.
Nå er det imidlertid oppstått mer eller mindre enighet blant det fleste store partier om at denne virksomheten skal fases ut. Den skal bort. Det eneste som diskuteres, er hvor raskt det skal skje.
Man har nemlig fått det for seg at dette er avgjørende for å redde verdens klima, og at nettopp lille Norge har et sentralt ansvar i den forbindelse. Norge skal gå først og vise vei, heter det.
I stedet for at landet skal drive med olje og gass, har blant annet statsminister Jonas Gahr Støre erklært at Norge skal leve av å redde verdens klima. Dette skal skje ved hjelp av påfunn som CO2-lagring, batterifabrikker og vindturbiner, og andre, ikke-spesifiserte grønne næringer man antar vil poppe opp.
Dette er muligens noe norske politikere har tro på.
Men i verdens iskaldt rasjonelle og analytiske investormiljøer er tiltroen til de norske politikervisjonene tilnærmet lik null.
Der fryktes det at den norske skuta nå har satt kurs mot økonomisk havari, og derfor vil man ikke lenger kjøpe norske kroner. Man vil ikke ta i dem.
Hva gjør Norges statsminister i en situasjon der landets valuta opplever tillitskrise og går mot fritt fall?
Jonas Gahr Støre uttalte nylig at han håper det vil bedre seg. Se sak under.
Les også:
Velkommen til møte!
NY BOK! Bestill fra Document forlag:
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!
Bestill også:
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:
Husk å støtte Document: