Skotske forskere har brukt mobilt testutstyr for å måle utslipp av klimagasser fra sau. Dette melder BBC.
Scotland’s Rural College (SRUC) uttaler at dette var første gang de New Zealand-designede bærbare akkumuleringskamrene (Pacs) ble brukt i Storbritannia.
Utstyret hjelper forskere med å besøke gårder og analysere konsentrasjonen av metan fra sauer for å identifisere hvilken genetikk og fôr som gir de høyeste utslippsnivåene.
Dr. Nicola Lambe fra SRUC sier at det er et presserende behov for å redusere klimagassutslipp fra sau.
Forskeren kommenterer at det finnes anslagsvis 1,2 milliarder sauer i verden som produserer rundt syv millioner tonn metan i atmosfæren.
Forskningen til det Edinburgh-baserte SRUCs kan bidra til å finne løsninger for å redusere dyrenes karbonfotavtrykk.
Dr. Lambe sier at «Til tross for at ressurseffektivitet og klimagassutslipp er globale prioriteringer, er det få eksempler rundt om i verden på forskning for å implementere avlsstrategier for å direkte takle disse problemene hos sau.» «Dette er i stor grad på grunn av vanskelighetene med å registrere fôrforbruk og klimagassutslipp på individuell dyrebasis, spesielt i gressbaserte systemer.»
Rob Hodgkins, som driver oppdrett i Hertfordshire, var involvert i den første bruken av de tilhengermonterte Pacs. Han hevder at «Det vil bare være et tidsspørsmål før forbrukerne vil kunne se på etiketter på kjøttpakker som viser at det de kjøper har kommet fra for eksempel en karbonnøytral sau».
Den britiske regjeringen kunngjorde i forrige måned planer for at storfe kan få spesielle produkter for å begrense mengden metan de produserer og promper ut. Kunngjøringen utgjorde en del av bredere forslag om hvordan man kan nå klimamålene.
Tidligere i 2023 investerte milliardæren Bill Gates i en australsk oppstart av klimateknologi som forsøker å redusere metanutslippene fra kyr.
Metan er den vanligste drivhusgassen etter karbondioksid (CO2). Husdyr som kyr og sauer produserer metan når magen deres bryter ned harde fibre som gress for fordøyelsen. Denne gjæringsprosessen skaper metangass som deretter slippes ut igjen.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Bestill også: