MDG-leder Arild Hermstad ankommer på sykkel under åpningen av MDGs landsmøte 2023. Foto: Annika Byrde / NTB

MDGs landsmøte er i gang, og som mange har ventet, kommer det til dels spesielle utspill herfra. Partileder Hermstad uttaler at miljøbevegelsen i dag har tatt fagbevegelsens plass.

Partileder Arild Hermstad kom syklende inn i landsmøtesalen på Fornebu fredag, til jubel og stående applaus fra skaren med partifeller i salen.

NTB melder om saken.

Etter å ha steget av sykkelen, presenterte Hermstad det noen vil se som et forsøk på å lage en slags redningsplanke for et parti i fritt fall. Nå vil man prøve å fremstå som et moderne svar på fagbevegelsen:

– Miljøbevegelsen er for dette århundre det fagbevegelsen var for det forrige, sier MDG-leder Arild Hermstad i sin tale til landsmøtet.

Han forsøker så å få dette resonnementet til å henge på greip:

– Arbeidernes kamp for levelønn, 8-timersdag og frihet fra undertrykking, er kamper som fortsatt pågår, og som vi støtter. Men kampen står nå også om en levelig klode, 1,5 gradersmålet og frihet fra miljøtrusler, sa Hermstad da han åpnet partiets landsmøte på Fornebu.

Hermstad oppfordret i kjent MDG-stil også regjeringen til å slutte med leting etter olje og gass.

– Når FNs generalsekretær er tydelig på at vi må slutte med leting etter olje og gass, så gjelder det også regjeringen i Norge, sa Hermstad.

Fra talerstolen erklærer han ifølge NTB at han gremmes over at Norge er en oljenasjon.

I de aller fleste meningsmålinger siden valget i 2021 har MDG ligget under sperregrensen, et nivå partiet havnet på også i valget.

Det spørs om fortsatt kamp mot olje- og gassnæringen, og dermed mot velferdssamfunnet, er veien å gå for MDG for å komme opp fra den sumpen.

Les også: 

Gratis kollektivtransport til alle asylsøkere i Oslo og Viken

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.