Foto: Gorm Kallestad / NTB

Færre nordmenn enn før frykter dårligere økonomiske tider, viser en ny måling.

Etter en lang vinter med høye strømpriser, krig og økende inflasjon, ser nå mange nordmenn litt mindre mørkt på den økonomiske fremtiden.

Dette går frem av Forbrukertillitsindeksen (CCI) fra Opinion, som blant annet måler om folk tror deres personlige økonomi vil bli bedre om 12 måneder, sammenlignet med i dag.

NTB melder om saken.

Mens 45 prosent av de spurte i januar svarte at de tror de får litt eller mye dårligere økonomi framover, er andelen i april nede på 36 prosent.

Siden februar 2022 har det vært vesentlig flere pessimister enn optimister i den norske befolkningen når de får spørsmål om egen lommebok, ifølge indeksen. Men de siste to månedene har en del av tungsinnet smeltet bort.

22 prosent, rundt én av fem nordmenn, svarer nå at de tror husholdningsøkonomien bedrer seg litt eller mye. Samme tall for januar var 17 prosent. Målingen gjøres midtveis i hver måned.

Nordmenn har også i vår fått litt mer fart på planene om kjøp av større forbruksgoder, antyder målingen. Bevegelsene på indeksen har generelt vært små det siste året, påpeker fagsjef Henrik Høidahl i Opinion.

– Et drøyt år med prisvekst, høyere strømregninger og boliglånsrenter, og en krig i Ukraina som ikke har utsikter til en snarlig løsning, har påvirket holdninger, forventninger og forbrukeratferd. Forbrukertilliten har økt betydelig siden flere av bunnoteringene i fjor høst, men er fortsatt historisk lav, uttaler han i en pressemelding.

Bortsett fra at dagene er blitt lysere utover våren, er det ikke så mange realøkonomiske eller politiske tegn som skulle tilsi en slik økt økonomi-optimisme i befolkningen.

*Strømsituasjonen er fortsatt kritisk, og politikernes planer om elektrifisering og gjennomføring av kostnadskrevende og økonomisk ødeleggende såkalt grønt skifte er ikke endret.

*Inflasjonen er fortsatt høy, og lite tyder på vesentlig bedring med det første.

*Kronekursen er svak, og ser bare ut til å svekkes ytterligere.

*Krigen raser fremdeles i Ukraina, og det er ingen utsikter til fred med det første.

Lønnsoppgjøret, som ga nokså markante tillegg til store grupper, kan bidra til økt optimisme for den enkelte, i og med at man brått fikk en del tusen kroner mer å rutte med.

Men en kikk på inflasjonstallene kan fort kjølne akkurat den optimismen. Reallønnsveksten blir minimal, mye kan tyde på at den blir negativ.

Les også: 

Energiselskap: – Stor risiko for at strømprisene går til himmels

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.