På E18 Oslo–Kristiansand forsvinner radioforbindelsen nøyaktig 26 ganger. Det er en strekning jeg kjører ganske ofte. Det er en særdeles kjedelig veistrekning, i hvert fall når du har kjørt den noen hundre ganger. Da kan det være greit med radio.
Det er det ikke etter at DAB kom og FM-nettet ble stengt ned i 2017. DAB faller ut 26, TJUESEKS, ganger på 32 mil. Over Hardangervidda kan du telle DAB-forbindelsen i sekunder. DAB faller til og med ut rett som det er hjemme i stua. Og stua befinner seg ikke mer enn fem km i rett luftlinje fra NRKs kontorer på Marienlyst!?
Jeg tilbringer også noe tid i USA, og på A40 gjennom North Carolina er det et vell av FM-stasjoner. Store og små. Lokale stasjoner og større nasjonale. Det er alt mulig som sendes; Talkshow, reklame, politisk agitasjon, ulike interessegrupper som formidler ulike budskap, religiøse sendinger, underholdning, musikk. Det er et mangfold uten like.
Radioen presenterer underholdning, men representerer også en viktig kanal for massekommunikasjon hvor ulike interesser og synspunkt kan deles med flere.
En venn på Facebook skriver: «Sitter nå i Palma på Mallorca, en øy i Middelhavet, og tar inn over 80 FM-stasjoner på en liten reiseradio. Anniken Huitfeldt løy og lurte hele Norge med at vi måtte gå over til DAB, for det var ikke plass til flere FM-stasjoner i Norge. Hvor dumme har vi lov til å være? I Sverige har de også mer enn tre ganger så mange stasjoner på samme plass. Hvor mye fikk A.H. for å lyve? Eller var hun for dum til å forlange noe?»
En annen skriver: «Har vært i Sør-Europa et halvt år. FM-radioen har vært en fryd å ha.» Og en tredje skriver: «Sitter i Thailand og tar inn worldwide via FM her òg.» Og en fjerde: «Hater DAB!»
Ja, en kan sannelig begynne å lure. Hvis det er plass til hundrevis av FM-stasjoner i USA, Italia og Thailand, må det vel være plass til noen i Norge også?
Løy Anniken Huitfeldt bevisst da hun påsto at det ikke var plass til flere FM-kanaler i Norge, slik de åpenbart løy da de sa at strømkablene til Tyskland og UK ikke ville føre til høyere strømpriser? Eller var hun bare for dum til å skjønne bedre? På Facebook er det omtrent like mange som tror det siste som det første.
For saken er den at DAB-nettverket funker dårlig. Det funker spesielt dårlig i et land med Norges fjell og daler, med mange tuneller og veiskjæringer som blokkerer for DAB-signalene. Det burde man visst. For selv i flatere land enn Norge fungerer DAB så dårlig at det knapt er noen som har villet slå av FM-nettet og erstatte det med DAB.
Danmark viderefører sitt FM-nett. Sverige har besluttet å videreføre FM-nettet til minst 2047. Storbritannia, Spania, Latvia og Tsjekkia viderefører også FM-nettene sine. Irland innførte DAB, men bestemte seg for å stenge det i 2019 pga. de lave lyttertallene.
I Norge falt lyttertallene som en stein da FM-nettverket ble slått av i 2017. Kun 50 % av Norges befolkning hørte på DAB-radio i 2018. Det er den laveste andelen radiolytting siden andre verdenskrig og den laveste i Europa.
Det har sikkert også noe å gjøre med at kvaliteten på NRK radio har falt dramatisk de siste par tiårene til tross for at NRK har ansatt stadig flere stadig mer talentløse pratmakere med en penibel humor og stadig mer hjernedøde kommentarer.
Besparelsene ved å erstatte egen nyhetsproduksjon med nyheter fra BBC og Sveriges Radio og en datamaskinoversetter-stemme som kan drive den mest sindige bilist av veien, går åpenbart til høyere lønninger til NRK-ledelsen. Det har i hvert fall ikke ført til bedre radio.
Uansett, på verdensbasis er DAB død og begravet. Ikke så rart. DAB er en lite effektiv og gammeldags teknologi fra 1980-tallet som rett og slett ikke virker som den skal.
Det eneste landet i Europa som sier de skal følge Norge og stenge FM, er utrolig nok Sveits, som har minst like mange fjell og daler som Norge. Forstå det den som kan. De har kanskje også en kulturminister av Huitfeldts manglende kaliber, hva vet jeg?
Eller en finansminister av Siv Jensens like tvilsomme kaliber. Det var Siv Jensen og FrP som sa at de var for å avvikle statsmonopolet NRK, men som gjorde NRK-avgiften om til en obligatorisk skatt som alle må betale uansett om de ser eller hører på NRK eller ikke. Du snakker om å bryte valgløfter!
Når det gjelder DAB, var FrP riktig nok imot. Innføringen av DAB og avviklingen av FM-nettet er først og fremst Arbeiderpartiet og Høyres skyld. Og det er en viktig prinsipiell side ved avviklingen av FM-nettet og overgangen til DAB som er vel så viktig som at DAB ikke fungerer.
Avviklingen av FM-nettet har ført til et redusert mangfold når det gjelder kommunikasjon og formidling, som ikke bare oppleves som et tap når det gjelder valgfrihet, men som faktisk innebærer en begrensning av ytrings- og pressefriheten, en styrking av NRK-monopolet og en ytterligere sentralisering og konsentrasjon av massekommunikasjon på statens hender.
En annen Facebook-venn retter søkelyset på dette når han skriver at: «Det var ikke bare fordi DAB-lobbyen var dyktig. De ville også svekke lokaldemokratiet og at dette var nyhetsformidlere de ikke kunne kontrollere så lett. Et svik.»
Han er inne på noe vesentlig. Det er ikke bra når staten søker å innsnevre borgernes mulighet til å kommunisere med hverandre. Stengningen av FM-nettet må ses i dette perspektivet. Det samme gjelder stadige initiativ fra myndighetene og Big Tech for å innsnevre ytringsfriheten på sosiale medier og på alternative medieplattformer gjennom sensur og lovgivning.
Effekten forsterkes ved at staten samtidig styrker eget hemmelighold gjennom stadige innsnevringer i offentlighetsloven og i innsynsretten, nå senest med et nytt lovforslag Justisdepartementet sendte ut rett før påske om å hemmeligholde alt av interne dokumenter i offentlig forvaltning samt journalføringen av slike.
For at det liberale demokratiet skal fungere, må det ha legitimitet. Dersom det skal være legitimt, må staten være så transparent som mulig. Og borgerne må ha en mulighet til å kommunisere med hverandre så fritt som mulig og la sin stemme bli hørt. Det er en del av ytringsfriheten.
Avviklingen av FM-nettet, innføringen av tvungen NRK-skatt og sensur av offentlige ytringer og alternative medieplattformer trekker i motsatt retning, mot økt statlig kontroll og redusert mulighet til fri kommunikasjon borgerne imellom.
Regjeringens mediepolitikk bidrar til å underminere demokratiet.
Øystein Steiro Sr.
Vaktmester