– Klimaendringene ødelegger ikke bare liv og levebrød, de er også en direkte trussel mot de grunnleggende menneskerettighetene til millioner av mennesker.
Det sier en høytstående FN-tjenestemann.
Dr. Ian Fry, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og klimaendringer, sier at stadig mer ekstreme værhendelser undergraver selve grunnlaget for menneskets eksistens, og selv om mennesker i fattige land er mest berørt, blir heller ikke de i rike land spart for lidelse.
Man ser et økende antall rettssaker og klager mot regjeringer og bedrifter verden over, fordi utslipp hovedsakelig fra forbrenning av fossilt brensel og avskoging, er det som forårsaker «klimakrisen», ifølge FN.
– Klimaendringene påvirker allerede livene til så mange mennesker. Det påvirker retten til mat, retten til helse, retten til ferskvann, til husly og bolig. Alle disse grunnleggende menneskerettighetene blir krenket, sier Fry.
Dr. Fry ble utnevnt til FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og klimaendringer i 2022 og er den første personen som inntar denne stillingen. Han er en erfaren klimaforhandler som har representert stillehavsøya Tuvalu i FNs klimaforhandlinger i 21 år. Han er også ekspert på internasjonal miljølovgivning og politikk, og underviser på deltid ved Australian National University (ANU) i Canberra.
Hans rolle er å gi klimaendringene et menneskelig ansikt, sier han.
Det innebærer å øke bevisstheten om klimarelaterte rettighetsbrudd begått av regjeringer og selskaper, besøke berørte grupper av mennesker og innkalle til møter, samt å skrive årlige rapporter til FNs menneskerettighetsråd og FNs generalforsamling (UNGA).
Et hovedfokus er på hvordan utslipp fra store forurensere kan påvirke mennesker langt unna, siden klimagassutslipp ikke stopper ved noen grenser når de først har sluppet ut i atmosfæren.
Flertallet av dem som rammes hardest, er de som er minst ansvarlige for klimaendringene, hevder Fry.
Blant dem er personer med nedsatt funksjonsevne som ikke er i stand til å unnslippe en ekstrem værhendelse, slik som flommen i byen Lismore i New South Wales i Australia i 2022.
– De fleste som døde, hadde nedsatt funksjonsevne og kunne ikke unnslippe flommen, sier Dr. Fry.
Eldre, som er mer sårbare for ekstrem varme og kulde og ikke kan flykte like lett som yngre mennesker, er også hardt rammet av klimaendringene, ifølge den samme Fry.
Kvinner er også sårbare, hevder han, og viser til at i deler av Afrika tvinger tørken mennene til å migrere for å finne arbeid, mens kvinnene blir igjen og må gå lange avstander for å hente vann.
– De utsettes for seksuell trakassering og menneskehandel, sier Dr. Fry.
– I Bangladesh fører havnivåstigning, flom og sykloner til at tusenvis av mennesker blir fordrevet hvert år og ødelegger jordbruksområder, hevder han videre.
Dr. Fry fortalte at han under et besøk i Bangladesh i 2022 så ettervirkningene av en flom og møtte en gruppe kvinner som hadde fått jordbruksland ødelagt og husdyr skylt bort.
– Disse menneskene er i en utrolig situasjon – de må fortsatt betale leie for jorda, som nå ikke produserer noe. Og de får ikke avlingene sine tilbake før om to år eller så. De betaler bare ut penger, og det påvirker om de har råd til å sende barna sine på skolen eller kjøpe bøker. Så det har alle slags konsekvenser for menneskerettighetene, sa han.
I løpet av sin periode som spesialrapportør sa Fry at han planlegger å fokusere på en rekke spørsmål, blant annet selskapers ansvarlighet, å få selskaper til å oppgi hvor de investerer i fossilt brensel, for eksempel banker eller pensjonsfond som investerer i selskaper og prosjekter innen fossilt brensel.
Større åpenhet er nødvendig for investorer, tilsynsmyndigheter og klimarammede nasjoner, sa han.
Et annet viktig tema for Dr. Fry er fordrivelse på grunn av klimaendringer – mennesker som tvinges fra hjemmene sine på grunn av klimarelaterte konsekvenser eller hendelser.
I 2021 var nesten 60 millioner mennesker internt fordrevet, mange av dem på grunn av klimarelaterte katastrofer, hevder FN. Dette er et større antall enn mennesker på flukt på grunn av væpnede konflikter.
– Det store problemet er at mennesker som er fordrevet på tvers av internasjonale grenser som følge av klimaendringer, ikke defineres som flyktninger i henhold til FNs flyktningkonvensjon, og derfor faller gjennom sprekkene når det gjelder beskyttelse, sier klimaeksperten.
Dr. Fry sa at i Singapores tilfelle kan klimamigrasjon bli et problem i fremtiden etter hvert som flere nasjoner i regionen påvirkes negativt av klimaendringene. Stigende varme kan også påvirke rettighetene til mennesker i republikken som må arbeide utendørs.
Rettssaker er et annet hovedfokusområde for Dr. Fry. Urfolksgrupper, barn og eldre har alle anlagt menneskerettighetssaker mot regjeringer og selskaper. Flere slike saker er ventet.
– Folk kommer til å måtte betale eller holdes ansvarlige for sine utslipp og kostnadene ved disse utslippene. Og inntil vi trapper opp denne typen rettssaker, og folk begynner å innse at det koster, kommer de bare til å fortsette å gjøre det, sier Dr. Fry.
Han får støtte fra øygrupper i Stillehavet.
– Klimaendringene og konsekvensene av klimaendringene starter med mennesker og slutter med mennesker. Det må handle om menneskerettigheter, sa Tuiloma Neroni Slade fra Samoa, en av Stillehavets eldre statsmenn, under en paneldebatt ved ANU nylig.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!