Forsøk i regi av Havforskningsinstituttet viser at torskelarver påvirkes og tiltrekkes av lavfrekvent lyd, lik den som sprer seg fra turbiner i havvindsparker. Forsøkene er begrensede, men resultatene er nedstemmende og alarmerende for den norske torskestammen.

Havforskningsinstituttet publiserte selv denne nyheten for en snau uke siden.

Torskelarver ble trukket mot lyden fra vindturbiner

Når turbinene går, skaper det en kontinuerlig, lavfrekvent undervannsstøy som sprer seg utover fra havvindparken.

– Vi vet fra før at fisk og andre dyr i havet er sensitive for lyder, og at noen arter reagerer på lavfrekvent undervannsstøy, sier havforsker Alessandro Cresci ved Havforskningsinstituttet (HI).

Cresci er postdoktor på avdeling for «Økosystemakustikk» ved Havforskningsinstituttet. Sammen med andre forskere gjennomførte de et begrenset forsøk med torskelarver.

– Vi filmet torskelarver som drev naturlig i vannet inni gjennomsiktige akrylbur med nettingvegger. Mens burene drev i vannet, brukte vi en høyttaler for å sende ut en kontinuerlig, lavfrekvent lyd på 100 Hz. Vi ville se om lyden fikk larvene til å endre adferd, forklarer Cresci.

Rundt 90 torskelarver ble testet i vannet – halvparten ble utsatt for støy, mens de andre fikk svømme i fred og ro.

Da larvene fikk svømme i fred, orienterte de seg klart mot nordvest. Da lyden kom, dreide torskelarvene seg heller mot lydkilden.

– Dette er ett forsøk i liten skala, men resultatene våre viser at torskelarver som driver med havstrømmene forbi eller nær en havvindpark, kan bli tiltrukket av undervannsstøyen fra turbinene, sier HI-forskeren.

Kampen for å overleve fra larve til voksen torsk er svært tøff. Derfor kan selv små endringer i gyte- og oppvekstområdene påvirke bestanden, og det er nyttig å vite hvordan ulike aktiviteter påvirker fisken. (HI.no)

De oppsiktsvekkende resultatene er sitert og delvis gjengitt av Fiskeavisen og Fiskeribladet. Forskerne selv bruker selvsagt ikke ord som «alarmerende», det står for vår regning, men det er mildt sagt spesielt at resultatene så langt vi har kunnet se ikke er blitt referert i hovedstrømsmediene eller av fiskeriminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran.

Oppslag om torskelarver på Google i perioden 11.-18.april, 2023. Skjermdump: Google

Som det fremgår av skjermdumpen ovenfor har norske hovedstrømsmedier som NRK og VG derimot funnet det verdt å fokusere på at klimaendringer kan utgjøre en fare for torsken i Nordsjøen, slik NTB sendte ut en melding om, mandag 17 april:

Torsken vil trolig forsvinne fra flere havområder ved Storbritannia i løpet av de neste tiårene dersom klimaendringene fortsetter som i dag, ifølge en studie.

Det gjelder torsk både i Det keltiske hav, Bristol-kanalen og Den engelske kanal, ifølge en internasjonal studie som Havforskningsinstituttet (HI) har deltatt i.

I studien fant man at selve gytesyklusen i morsfisken stopper opp når det blir for varmt.

– Om det er for varmt, mer enn cirka 10 grader på gyteplassen, får torsken store problemer med å formere seg. I områder der temperaturen blir for høy, vil dermed torskebestandene kunne bli sterkt påvirket, forteller HI-forsker Olav Sigurd Kjesbu.

Nordsjøen er noe kjøligere, og temperaturøkningen er dermed ikke en like stor trussel for torskegytingen her. Klimaendringer og varmere hav får likevel konsekvenser for torsken – særlig i ung alder.

Torsk på larvestadiet er svært sårbar, selv i en «normal» situasjon. For larvene er det avgjørende å få nok og riktig mat til rett tid. Det kan bli vanskeligere i et varmere hav.

Skal bestanden holde seg stabil, må to egg fra hver torsk klare seg til voksen alder.

– Det betyr at selv små endringer i antall torskelarver som overlever, kan få stor innvirkning på torskebestanden i et område, sier Kjesbu. (NTB)

Cresci og de andre forskerne ved Havforskningsinstituttet vil fortsette sin forskning, parallelt med at regjeringen fortsetter sin satsning på havvind.

 

Les også:

Satsing på havvind er det motsatte av oljeeventyret

Vil du ha dyr strøm, ødelagt natur eller skuffede klima­politikere?

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.