Etter å ha presset den sørkoreanske oljegiganten SK E&S til å trekke tilbake påstander om at de ville produsere karbonfri gass, ønsker den tidligere advokaten for fossilt brensel og nå klimaforkjemper, Jihyeon Ha, tiltak mot grønnvasking i Asia-Stillehavsregionen.

Sør-Korea ble i januar den første nasjonen i Øst-Asia til å utarbeide en lov for å bøtelegge selskaper for falske eller overdrevne «grønne påstander».

Dette kom i etterkant av en banebrytende rettssak i 2021 av advokatgruppen Solutions for Our Climate – der Ha er leder for juridisk virksomhet – som anklaget SK E&S for grønnvasking etter at oljeselskapet sa at det ville produsere CO2-fri flytende naturgass.

I mars 2022 advarte Sør-Koreas miljødepartement SK E&S om at de måtte basere påstandene sine på fakta, og selskapet endret til slutt ordlyden på nettstedet sitt for å si at Barossa-gass-prosjektet utenfor Australias nordkyst var «lavkarbon».

– Massive gassprosjekter vil ha alvorlige, irreversible konsekvenser for klimaet, i motsetning til deres «CO2-frie» påstander, sa 35 år gamle Ha i et intervju.

– Grønne fossile brensler er en myte og en selvmotsigelse, la Ha til, som selv tidligere var juridisk rådgiver for S-Oil, et stort raffineri.

Sør-Koreas utkast til grønnvaskingslov – som inkluderer bøter på opptil 2 300 amerikanske dollar – forventes å bli vedtatt i første halvdel av 2023, sa en talsmann for miljødepartementet.

Ha sa at selv om bøtene er små, signaliserte lovforslaget et stort skifte i tilnærming fra regjeringen, med reguleringer som tidligere bare har håndtert grønnvasking ved å gi «administrativ veiledning» til oljeraffinerier og stålgiganter.

– På samme måte som regulering av tobakksreklame stoppet villedningen av forbrukere, vil samme type regulering med riktige sanksjoner forhindre grønnvasking, sa hun til nyhetsbyrået Reuters.

– For å oppnå netto null innen 2050 kan ikke denne forretningspraksisen forbli den samme som i dag, la hun til.

JP Morgan-sjef vil at privat eiendom skal konfiskeres for å redde klima

Globalt er grønnvasking i søkelyset, og FN-eksperter advarte på fjorårets klimatoppmøte COP27 om utbredelsen av grønnvasking, og nye standarder for miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold (ESG) er for tiden til vurdering i et internasjonalt organ.

I Asia-Stillehavsregionen, der forskning viser økende ESG-investeringer og offentlig interesse for miljøvennlige produkter, har en australsk tilsynsmyndighet innledet sin første grønnvaskingssak mot et pensjonsfond, mens Hongkong og Singapore kjemper om å bli regionens grønne finanssentre med strengere ESG-regler.

– Innsatsen for å bekjempe grønnvasking skjer ikke bare i USA og Europa. Noen asiatiske land kan faktisk bevege seg raskere på dette området enn USA, sier Kathlyn Collins, visepresident og leder for ESG i investeringsselskapet Matthews Asia.

Ifølge tenketanken World Resources Institute (WRI) har mer enn 90 land, som representerer anslagsvis 80 prosent av de globale utslippene, forpliktet seg til å nå netto nullutslipp.

Til tross for økende global fremdrift for å dempe grønnvasking, sier finansanalytikere og «grønne analytikere» at det faktum at det finnes flere ESG- og bærekraftstandarder, betyr at det er vanskelig å definere problemet, for ikke å snakke om å finne konsensus om det.

EU og USA har utarbeidet egne regler for offentliggjøring av informasjon, og i februar kunngjorde «Group of 20 International Sustainability Standards Board» at de ville støtte to sett med regler – ett om klima og ett om bærekraft – for å danne en «global grunnlinje» fra og med 2024.

Regjeringer vil til syvende og sist avgjøre om standardene skal gjøres obligatoriske, men ESG-analytikere sa at dette kan tvinge selskaper til å sette klima i sentrum for virksomheten sin, og signalisere at grønnvasking ikke vil gå ubemerket av gårde.

– Selskaper kan ikke gå ut og si at produktet mitt er bærekraftig, fullt resirkulerbart og klimavennlig. Merket de setter på det, må kontrolleres nøye, sier Inna Amesheva, direktør for ESG-reguleringsforskning i bærekraftdatafirmaet ESG Book.

Dette gjelder også banker og kapitalforvaltere, la hun til.

– Hvis jeg markedsfører et klimafond eller en klima-ETF (børshandlet fond), må jeg kunne rettferdiggjøre dette, sa hun videre.

I en egen sak sa den australske konkurranse- og forbrukerkommisjonen i mars at en nettbasert gjennomgang av 247 selskaper over mulig grønnvasking fant at mer enn halvparten hadde kommet med «bekymringsfulle påstander» om deres miljøinformasjon.

I en uttalelse sa tilsynet at selskapene var forpliktet til å underbygge alle grønne eller bærekraftige påstander med bevis, inkludert pålitelige vitenskapelige rapporter, transparent informasjon om forsyningskjeden og anerkjent tredjepartssertifisering.

Asias globale markedsandel for ESG-fond doblet seg til 4 prosent mellom 2020 og 2022, sa analytikere i Barclays i januar.

G7-landene enige om å satse på havvind, men ikke om dato for utfasing av kull

Og ESG-eksperter sier at flere regjeringer i Asia-Stillehavsregionen – verdens raskest voksende region og største forbruker av fossilt brensel – fra Hong Kong til India innfører eller arbeider med regler for bærekraft, åpenhet og grønnvasking.

I Asia-Stillehavsregionen er 57 prosent av investorene bekymret for politisk press eller søksmål hvis de ikke gjør noe med klimaendringene og andre ESG-spørsmål, mot 63 prosent i Europa og 40 prosent i Nord-Amerika, ifølge en rapport fra fondsforvalteren Robeco i forrige måned.

– Finanssentrene Hong Kong og Singapore har gjort noen ESG-opplysninger obligatoriske for selskaper som er notert på børsene deres, noe som har satt i gang mer proaktive tiltak, sier Pat-Nie Woo, partner og leder for ESG-praksis i Hong Kong hos KPMG China.

– Det begynte med en ren etterlevelsestankegang. Nå strever mange selskaper for å få bedre ESG-rangeringer etter hvert som markedet legger merke til det, sa han.

Ni asiatiske land har også utarbeidet taksonomier for bærekraftig finans, i tillegg til en regional taksonomi for Sørøst-Asia, som gir veiledning om hva som er grønt og bærekraftig, ifølge ESG Book.

«Eksperter» hevder denguefeber kommer til Europa på grunn av klimaendringer

Amesheva sa at regionen også har begynt å regulere byråene som gir ESG-rangeringer, og refererte til situasjonen tidligere som «det ville vesten» med ulike metoder som ble brukt – noe som ofte resulterte i at samme firma fikk forskjellige ESG-poengsummer.

Selv om ESG-analytikere bemerker at straffer for grønnvasking fortsatt er sjeldne regionalt, bør slik håndheving øke etter hvert som flere offentliggjørings- og reguleringskrav innføres, ifølge en fersk rapport fra det globale advokatfirmaet Clifford Chance.

– Det har vært stor aktivitet i Australia ettersom tilsynsmyndighetene er innstilt på å iverksette tiltak der selskaper ikke presenterer sine grønne referanser på en korrekt måte, sa Naomi Griffin, partner i Clifford Chance, i et intervju.

– Asia er fortsatt i begynnelsen av denne syklusen, men interessen er på vei, la hun til.

Flere andre ESG-eksperter, deriblant Woo fra KPMG China og Anne Copeland, administrerende direktør i bærekraftsfirmaet Copeland & Partners, var enige om at Asia-Stillehavsregionen snart vil øke innsatsen mot grønnvasking.

– Det er bare et spørsmål om tid før konsekvensene av å ikke være sannferdig med bærekraftsrelaterte påstander får omdømmemessige, forretningsmessige og juridiske konsekvenser, sa Copeland.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.