Idag sendte det London-baserte satellittkommunikasjonsselskapet OneWeb opp 36 satellitter fra Satish Dhawan Space Center i Sriharikota, India. Dette var deres attende lansering av satellitter i lav bane – og annen oppskytning med indisk romteknologi. 

De 17 foregående oppskytningene er med unntagelse av nest siste, blitt foretatt med russiske Soyuz-raketter, men etter at krigen kom til Ukraina måtte OneWeb se etter alternativer og falt ned på den indiske LVM3-raketten.

Vokser raskt

Indiske romteknologi er i rask vekst. Den indiske romforskningsorganisasjonen Indian Space Research Organisation (ISRO) ble etablert i 1969 og landet sendte opp sin første satellitt, Aryabhata, i 1975. Siden har ISRO gjennomført en rekke romoppdrag, blant andre Mars Orbiter Mission og Chandrayaan-oppdragene (Chandrayaan er hindi for ‘reise til månen’).

Video publisert på Telegram.

Ambisiøst romprogram

I nær fremtid har India planer om å utvide satellittflåten, sende en rover til månen, sende mennesker ut i verdensrommet, utvikle en Semi-Cryogenic rakettmotor, flere ubemannede oppdrag til månen, Mars og Venus, utplassere flere romteleskoper. 

Langsiktige planer inkluderer å utvikle gjenbrukbare bæreraketter, tunge og supertunge bæreraketter, utplassere en romstasjon, oppdrag til planeter som Jupiter, Uranus, Neptun og asteroider, mannskapsoppdrag til andre planeter.

Romvirksomheten kommersialiseres

De siste årene er romvirksomheten blitt stadig mer kommersielt rettet mot private indiske og internasjonale virksomheter.

ISROs 43,5 meter høye LVM3-rakett er den sterkeste de bygger. Den er i stand til å frakte 8000 kilo nyttelast, ifølge ISROs spesifikasjoner – og det går åtte måneder mellom hvert nybygg som ferdigstilles.

De 36 OneWeb-satellittene som gikk opp idag, veier samlet 5805 kg, ifølge ISROs oppdragsbeskrivelse.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.