Irak forbød tidligere denne måneden import, produksjon og salg av alkoholholdig drikke. Forbudet ble vedtatt i 2016, men trådte ikke i kraft på grunn av sterk motstand fra sekularister og minoriteter.

Koalisjonen bak nuværende statsminister Mohammed Shia al-Sudani som tiltrådte i oktober ifjor, er dominert av sjiamuslimske partier og militser som støtter forbudet.

Islamisering av lovgivningen 

Loven blir av ikke-muslimer sett på som islamisering av Irak.

– Dette er etnisk diskriminering og et brudd på rettighetene til ikke-muslimske religioner som ikke forbyr alkohol, sa en aktivist i den overveiende kaldeisk-katolske byen Ankawa til Al-Monitor

– Ikke et islamsk land

Irak har et stort religiøst mangfold. Majoriteten av befolkningen er muslimer, sjia og sunni, men det er også betydelige samfunn av kristne, jesidier, zorastrier (en av verdens eldste organiserte trosretninger, har persiske røtter), mandaere (en av de første religiøse gruppene som praktiserte dåp, de holder døperen Johannes som den viktigste profeten) og andre, mer perifere religiøse samfunn. 

Ali Saheb, en irakisk politisk analytiker, hevder at Irak ikke er et islamsk land:

– Noen religioner tillater å drikke alkohol og regjeringen kan ikke påtvinge andre en viss mening eller ideologi.

– Forfatningsstridig

Mirza Dinnayi er jesidi-aktivist og styreleder i Luftbrucke Irak, en NGO som setter seg fore å støtte konfliktofre i Irak. Han viser til Iraks grunnlov som garanterer personlig, religiøs og kulturell frihet: 

– Loven er i strid med grunnloven som slår fast at Irak er et multietnisk, -religiøst og -kulturelt land og for veldig mange irakere er det tillatt å drikke alkohol. De færreste muslimske land forbyr alkohol, men regulerer det. Hvorfor gjør ikke Irak noe lignende? 

Jesidier og kristne tillater alkohol. Noen bruker det også i religiøse ritualer.

Motivert av islam

Loven er motivert av islams forbud mot alkohol, men irakiske sjiamuslimske religiøse ledere skal ikke ha medvirket til utforming av loven. 

Høyeste autoritet for Iraks sjiaer er ayatollah Ali Sistani. Han har konsekvent støttet en sekulær, sivil stat og avvist innføring av religiøs lovgivning. 

Fremdeles et glass å få

Brennevinsbutikker er fortsatt åpne i Bagdad, Erbil og andre deler av landet til tross for at brudd på loven kan straffes med astronomiske bøter på mellom 10 og 25 millioner dinarer (mellom i overkant av 70.000 og 180.000 norske kroner).

Det autonome Kurdistan Regional Government i Nord-Irak har myndighet til å avvise loven. Kurdistan er hjemsted for mye av Iraks kristne og øvrig ikke-muslimske befolkning.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.